Sigur ai auzit pana acum despre celulele stem

Corpul nostru conţine o adevarata pletora  de celule fiecare de o importanta cruciala pentru sanatatea si buna functionare a organismului nostru. Acestea desfasoara activitati separate si lucreaza in tandem pentru a pastra si mentine functiile de baza ale corpului nostru in fiecare zi. Spre exemplu capacitatea de inimii umane de a pulsa, creierului sa functioneze, rinichilor sa curete sangele, celulele pielii noastre sa vindece si sa regnereze pielea moarta si multe alte functii importante pentru ca noi sa putem sa existam.

Ceea ce este unic si uimitor in legatura cu celulele stem este abilitatea lor de a se diferentia in  toate aceste tipuri de celule. Celulele stem sunt adevarati producatori de celule noi. Acestea au doua functii de baza, duplicarea si derentierea. Spre exemplu, o celula stem poate deveni o alta celula stem, proces numit reproducere celulara, sau duplicare, sau poate sa se diferentieze intr-o celula complet noua, in functie de nevoia organismului.

De fiecare data cand corpul nostru sufera un impact, este ranit sau are o problema grava de sanatate, celulele noastre, sunt de asemenea afectate. In astfel de situatii, celulele noastre stem se activeaza si incep sa repare daunele produse. Dar nu doar in cazul producerii unei daune celulele stem incep sa isi desfasoare activitatea de diferentiere sau duplicare, ci si atunci cand anumite celule incep sa imbatraneasca, iar functiile lor trebuie sa fie inlocuite.

Tipuri de celule Stem

Nu exista un singur tip de celule stem. Specialistii considera ca fiecare organ din corpul nostru are un set unic de astfel de celule care desfasoara activitati specifice functiei pe care o indeplinesc sau urmeaza sa o indeplineasca. Spre exemplu, sangele uman este generat, in faza embrionara din celule stem hematopoietice. Aceste celule minunate sunt o componenta cruciala a corpului nostru, inca din faza embrionara, ele reprezinta caramizile pe care se construieste un organism uman nou. La inceputul vietii fatului, acesta nu este nimic mai mult decat un simplu amalgam de celule stem care, in timp de diferentieaza si multiplica pentru a forma tesuturi, organe si celule care sa ajute embrionul sa se dezvolte.  .

Principalul motiv pentru care oamenii de stiinta si medicii sunt atat de impresionati si incantati de celulele stem embrionare este insasi modul uimitor prin care acestia pot in mod natural si fara niciun fel de feedback exterior sa formeze o fiinta umana complet functionala inca de la bun inceput. Celulele stem embrionare sunt cele pe care incercam sa le colectam la ora actuala pentru a crea o grefa de transplant pe care sa o putem folosi atunci cand nevoia dicteaza. Aceasta grefa se recolteaza printr-o metoda non invaziva din tesutul ombilical al nou nascutului si poate fi folosita pe tot parcursul vietii acestuia, daca este stocata intr-o banca de celule stem bineinteles. Desigur, grefa recoltata poate fi utilzata si pentru un transplant catre parintii fatului. Desi celulele stem pot face obiectul unui transplant intre pacienti care nu sunt inruditi, este recomandat din motive medicale ca transplantul sa se realizeze intre rude, pentru a se evita orice posibilitate de refuz.

Importanta recoltarii celulelor Stem

Desi recoltarea celulelor stem a inceput sa devina din ce in ce mai populara in randul cuplurilor de parinti din intreaga lume, inclusiv din Romania, in continuare recoltarea este o practica controversata din cauza lipsei de informatii. Dar, gratie ingeniozitatii oamenilor de stiinta si a medicilor, a fost descoperita o alternativa la aceasta metoda de recoltare care poate fi aplicata inclusiv asupra adultilor.

Medicii au descoperit un nou tip de celule stem numite iPS, care se regasesc in organisme umane adulte. Acestea au in esenta aceleasi proprietati ca si cele embrionare, fapt care le determina sa devina din ce in ce mai populare in diferite experimente medicale si metode inovative de vindecare a diferitor boli in cazul pacientilor adulti.

Medicina evolueaza in prezent cu pasi extrem de rapizi. Desi la ora actuala tratamentul cu celule stem este sub continua dezvoltare si experimentare, in viitor este posibil ca acesta sa fie principalul mod prin care un adult in toata firea isi poate vindeca orice fel de boala degenerativa nervoasa sau a testururilor. Avand in vedere capacitatile extraordinare ale celulelor stem, nu exista niciun motiv pentru care sa nu le recoltam pe acestea inca de la nasterea fatului sau pe parcursul vietii noastre.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu