Roșu în gât? Atenţie la cum îl tratezi

Majoritatea faringitelor, afecțiune numită popular roșu în gât, sunt de origine virală și nu ar trebui tratate cu antibiotice, conform noilor ghiduri. Recomandarea are ca scop limitarea folosirii terapiei anti-microbiene în infecțiile virale.

Până la 70 % dintre pacienții cu faringită primesc tratament antibiotic dar cercetările arată că bacteriile sunt responsabile de doar 20-30 % din aceste cazuri în rândul copiilor și de 5-15 % din cazuri la adulți. simptome precum rinoreea ( secrețiile nazale), tusea,răgușeala, și ulcerațiile orale, sunt indicii ale unei infecții virale.

Din contră, faringita acută ar putea avea drept cauză streptococul de grup A (bacterie ce poate provoca infecții severe) dacă durerea din gât este prezentă și se instalează brusc, fiind însoțită de febră. În aceste cazuri ar fi util folosirea unui test rapid pentru detecția antigenului care nu este necesar în  cazul copiilor mai mici de 3 ani. la aceștia posibilitatea de infecție cu streptococ este redusă cu excepția contactului cu un frate mai mare infectat.

Exudatul faringian e necesar pentru a confirma rezultatul negativ la testul rapid. În cazul în care se depistează streptococul, tratamentul antibiotic recomandat de specialiști este de penicilină sau amoxicilină timp de zece zile. Aceste antibiotice au rămas utile pentru această infecție, au efecte adverse foarte mici,sunt ieftine, și scad riscul de dezvoltarea a rezistenței la antibiotice.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu