Pilula de a doua zi, la liber şi pentru minore

Dacă până în prezent numai tinerele şi femeile de peste 17 ani aveau dreptul de a cumpăra pilula de a doua zi fără o recomandare din partea medicului, acum se poartă negocieri între producătorii acestui tip de medicamente şi reprezentanţii Food and Drug Administration (FDA) pentru ca pilula de a doua zi sa fie cumpărată fără reţetă de către femei, fără limită de vârstă.

Iniţiativa aparţine companiei Teva Pharmaceutical Industries Ltd care produce pastila de a doua zi sub denumirea Plan B One-Step, deocamdată disponibilă numai în Statele Unite. Pilula, care este pe piaţă încă din 1999, conţine o doză ridicată de progesteron, hormon folosit timp de multe decenii pentru realizarea medicamentelor anticoncepţionale.  Până în 2008, medicamentul a avut un extraordinar success, mai ales că pe piaţă nu prea avea, în acea perioadă, un contracandidat real. Din 2008 însă, lucrurile s-au mai schimbat, pentru că au apărut medicamente generice cu aceleaşi proprietăţi farmaceutice. În plus, nu puţini au fost aceia care au criticat libertatea de utilizare a pilulei de a doua zi, despre care au spus că poate favoriza abuzurile sexuale şi promiscuitatea.

De cealaltă parte, apărătorii acestui produs spun că accesul liber la pilula de a doua zi reduce numărul de sarcini nedorite şi pe cel al avorturilor.

Pilula de a doua zi, valabilă cinci zile

Un puternic contracandidat pentru pastila de a doua zi este contraceptivul de urgenţă care are efect şi după cinci zile de la actul sexual neprotejat. Este vorba despre Ellaone,  un medicament pe bază de levonorgestrel, hormon sexual feminin sintetic – un progesteron – utilizat în contraceptivele orale.

Apărut în urmă cu un an în Marea Britanie, medicamentul, aprobat de Uniunea Europeană este disponibil şi în farmaciile româneşti, numai pe bază de prescripţie medical, preţul acestuia fiind de 108,33 de lei.

Deocamdată cel mai popular contraceptiv de urgenă de pe piaţa românească este Postinor 2, al cărui preţ este de aproximativ 57 de lei.

Ce este pilula “minune”

  • Previne apariţia unei sarcini nedorite.

Pilula de a doua zi, aşa cum, este ea cunoscută pentru marea masă a oamenilor, este un contraceptiv hormonal de urgenţă, care se administrează, în funcţie de tipul acesteia, între primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat  – ca în cazul Postinor 2 – sau în primele 120 de ore de la un contact sexual neprotejat – cum se administrează Ellaone.

Pentru că are un conţinut foarte ridicat de hormoni, nu se recomandă folosirea  pilulei de a doua zi mai mult de două ori pe an. Se administrează două pastile la interval de 12 ore, însă cele mai sigure sunt indicaţiile farmacistului. Pilula are o eficienţă de până la 75%. Eficienţa este uşor crescută dacă pilula se ia în primele 24 de ore.

Alina Dan

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu