Pericolul Paracetamolului

Dacă vă aflaţi printre pesoanele care obişnuiesc să ia Paracetamol în mod regulat, ar trebui să ştiţi că obiceiul vă poate face mai mult rău decât bine. Afirmaţia este susţinută şi de un grup de cercetători de la Universitatea din Seattle, Statele Unite, care au avertizat că în urma consumului  constant de Paracetamol ne putem îmbolnăvi de anumite forme de cancer de sânge. Aceasta din cauza acetaminofenului, un compus la Paracetamolului despre care se spune că are legătură direct cu apariţia cancerului în sânge.

În urma unui studiu de 10 ani la care au participat 65.000 de voluntari din Statul Washington, specialiştii au ajuns la concluzia că, în cazul în care este consumat regulat, Paracetamolul creşte riscul de îmbolnăvire de anumite forme ale cancerului de sânge (limfom şi sindrom mielodisplazic), la persoanele trecute de 50 de ani.

La şase ani de la începerea monitorizării, 577 dintre subiecţi au dezvoltat o formă de cancer de sânge, iar peste 9% din ei îşi administraseră acetaminofen în cantităţi mari.

După ce s-au luat în considerare factori precum vârstă, istoricul în ceea ce priveşte artrita sau leucemia în familie, cercetătorii din Seattle au ajuns la concluzia că cei care folosesc Paracetamolul în exces, au un risc mărit de a se îmbolnavi de această formă de cancer.

“O persoană normală, la vârsta de 50 de ani are un risc de numai 1% de a face cancer de sânge”, este de părere Emily White, coordonatoarea cercetării.

“Studiul nostru demonstrează că o persoană care ia mai mult de patru pastile de Paracetamol pe săptămână, timp de cel puţin patru ani, are un risc de a dezvolta boala mai mare cu două procente”, conchide medicul.

Pe parcursul aceleiaşi cercetări s-a constatat că un pericol similar nu există şi în ceea ce priveşte şi alte medicamente foarte des folosite precum aspirina sau ibuprofenul.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu