Până la 3 ani, sugarii cu probleme de somn pot avea coșmaruri

Sugarii cu probleme de somn au mai multe șanse de a avea în continuare dificultăţi atunci când vor crește în comparaţie cu bebelușii care dorm bine, se artă într-un studiu publicat Reuters Health. O echipă de la Cincinnati Childrens Hospital Medical Center din Ohio au  intervievat mai mult de 250 de mame despre somnul copiilor lor, atunci când copiii au fost de 6, 12, 24 şi 36 luni.

Ei au descoperit că unul din 10 copii sub vârsta de trei ani are o problemă de somn cum ar fi coşmaruri, treziri frecvente pe parcursul nopții, probleme de a adormi sau incapacitatea de a dormi în patul  propriu. Acest lucru se încadrează în intervalul constatat și de la alte studii, care estimează ca 2% până la 33% din copii au probleme de somn.

În cazul copiilor sub 2 ani, cele mai frecvente probleme raportate au inclus dificultatea de a adormi și lipsa somnului pe perioade mai lungi de timp. La micuții de 3 ani, sunt identificate frecvent coşmaruri şi agitaţie noaptea.

În cazul în care copiii nu au avut de la început  probleme de somn, riscul de a dezvolta așa ceva este posibil doar în 6% – 8% din cazuri. Însă, din cei care, din păcate, nu au fost lipsiți de astfel de griji, 21%-35% vor continua să întâmpine dificultăți și pe măsură ce vor crește.

Oamenii de știință au constatat că, de obicei,  părinții nu consideră sforăitul ca o problemă de somn, chiar dacă acesta este unul dintre principalele simptome a unei astfel de tulburări numită chair apnee obstructivă de somn (oprirea respirației pentru câteva secunde în timpul somnului).

Trebuie menționat că aceste problemele pot avea un efect asupra dispoziției copiilor, atenţiei şi învăţării, precum şi asupra orelor de somn ale părinţilor.

Pentru dezvoltarea copiilor, somnul este esențial, de aceea trebuie să fie o prioritate pentru întreaga familie, iar părinţii trebuie să stabilească ore de culcare și trezire fixe și să respecte rutina dinaintea somnului.

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu