Noi cercetări aduc la suprafață trăsătura cea mai importantă a creierului oamenilor inteligenți

Un nou studiu sugerează că creierele oamenilor inteligenți sunt conectate în mod diferit față de cele ale persoanelor mai puțin inteligente.

Diferențele în inteligență au fost atribuite până în prezent diferențelor dintre regiunile specifice creierului. La persoanele inteligente, anumite regiuni ale creierului sunt implicate mai mult în fluxul de informații între regiunile creierului, în timp ce alte regiuni ale creierului sunt mai puțin implicate.

Un studiu publicat în Rapoartele științifice arată că aceste diferențe merg mână în mână cu diferențele în modelele de integrare între modulele funcționale ale creierului.

Kirsten Hilger, Christian Fiebach și Ulrike Basten de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Goethe din Frankfurt au creat scanări ale creierului RMN funcțional, de la peste 300 de persoane, cu metode teoretice de analiză a rețelelor moderne, pentru a investiga baza neurobiologică a inteligenței umane.

Echipa de cercetare a raportat că în cazul persoanelor mai inteligente, două regiuni ale creierului implicate în prelucrarea cognitivă a informațiilor relevante pentru sarcini (adică insula anterioară și cortexul cingular anterior) sunt conectate mai eficient la restul creierului (2017, Intelligence).

O altă regiune a creierului, zona de joncțiune dintre cortexul temporal și parietal, care a fost legată de protejarea gândurilor împotriva informațiilor irelevante, este mai puțin legată de restul rețelei creierului.

„Diferitele încorporări topologice ale acestor regiuni în reţeaua creierului ar putea facilita identificarea de către persoane mai inteligente a unor informaţii importante şi irelevante – ceea ce ar fi avantajos pentru multe provocări cognitive”, spune Ulrike Basten, cercetătorul principal al studiului.

În studiul lor actual, cercetătorii iau în considerare faptul că creierul este organizat funcțional în module.

„Acestea funcţionează similar cu o reţea socială care constă din mai multe sub-reţele (de exemplu, cum este familia şi cercul de prieteni). În cadrul acestor sub-reţele sau module, membrii unei familii sunt mai puternic interconectaţi decât cu alte familii sau cu cercurile de prieteni. Creierul nostru este organizat funcţional într-un mod foarte asemănător: Există sub-reţele de regiuni ale creierului – module – care sunt mai puternic interconectate între ele în timp ce au legături mai slabe cu regiunile creierului din alte module. Am analizat dacă rolul anumitor regiuni ale creierului pentru comunicare în interiorul şi în cadrul modulelor creierului variază în funcţie de diferenţele individuale ale inteligenţei”, susţine cercetătorul.

Studiul arată că, în cazul persoanelor mai inteligente, anumite regiuni ale creierului sunt în mod clar mai implicate în schimbul de informaţii între diferitele sub-reţele ale creierului, pentru ca informaţiile importante să fie comunicate rapid şi eficient. Pe de altă parte, echipa de cercetare a identificat, de asemenea, regiunile creierului care sunt mai puternic deconectate de la restul reţelei în cazul oamenilor mai inteligenţi. Acest lucru poate conduce la o mai bună protecţie împotriva informaţiilor irelevante.

„Presupunem că proprietăţile de reţea pe care le-am găsit în mai multe persoane inteligente ne ajută să ne concentrăm mental şi să ignorăm sau să blocăm informaţiile irelevante şi potenţial distrăgătoare”, spune Basten. Cauzele acestor asociaţii rămân o chestiune deschisă în prezent. „Este posibil ca, din cauza predispoziţiilor lor biologice, unii indivizi să aibă dezvoltate reţele din creier care favorizează comportamentele inteligente sau sarcinile cognitive mai dificile. Cu toate acestea, este la fel de probabil ca utilizarea frecventa a creierului pentru sarcinile cognitiv provocatoare poate influenţa pozitiv dezvoltarea reţelelor din creier. Având în vedere ceea ce cunoaştem în prezent despre inteligenţă, se pare că este foarte probabil să interacţioneze ambele procese”, concluzionează Basten.

Sursa: www.treehugger.com

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu