Miopia, cea mai răspândită afecțiune în rândul liceenilor

Ultimele studii realizate de cercetători dezvăluie o reală problemă în rândul liceenilor: miopia. Cauza este, bineînțeles, timpul îndelungat petrecut în fața calculatoarelor.

Un studiu realizat de câțiva cercetători australieni pe populația asiatică arată că se observă o creștere exponenţială a numărului de cazuri de miopie înregistrate, în prezent, în Asia, iar acest lucru este cauzat de modul de viaţă al tinerilor, în special al celor din oraşe, care petrec mai mult timp în faţa ecranelor sau cărţilor decât afară. Mai mult decât în oricare altă parte a lumii, copiii din Extremul Orient merg la şcoală, nu ies din incinta instituției, iar acasă activitățile lor se limitează la citit sau privit la televizor. În cele mai multe cazuri, afecțiunea nu este determinată genetic, după cum a precizat cercetătorul implicat în acest studiu.

Cele mai ridicate niveluri de miopie din lume la elevii din ultimul an de liceu se înregistrează în marile oraşe din China, Taiwan și Hong Kong, Japonia, Singapore şi Coreea de Sud, cu rate între 80% şi 90%. Cititul şi timpul petrecut la calculator nu determină neapărat un risc suplimentar de miopie. Ceea ce contează cu adevărat este timpul petrecut afară, notează cercetătorii.

Copiii care petrec între două şi trei ore pe zi afară nu vor avea, probabil, această problemă, apreciază cercetătorii australieni. ”Sunt copii care învaţă mult, dar care merg şi afară să se relaxeze şi care nu au, în general, nicio problemă. Riscă cel mai tare cei care învaţă mult şi nu ies afară”, se arată în studiu.

Miopia este o boală oculară cauzată de alungirea excesivă a globului ocular, persoanele mioape neputând distinge clar obiecte situate la distanţă. Se ştie astăzi că dopamina poate bloca această creştere. Secreţia acestui neuro-transmiţător este stimulată de lumina solară.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu