Mamele obeze nasc copii autiști

Mamele care sunt obeze sau diabetice în timpul sarcinii sunt mai susceptibile să dea naştere unui copil autist sau cu întârzieri în dezvoltare, relevă un studiu american publicat în revista Pediatrics.

Autorii studiului au examinat 1.004 cupluri mamă-copil provenite din diferite categorii socio-economice din California .Circa jumătate din copiii din grup erau autişti, 172 aveau diferite tulburări de dezvoltare şi 315 erau normali.

Cercetătorii nu spun dacă obezitatea, respectiv diabetul mamei, se află la originea problemelor psihologice ale copilului, dar stabilesc o corelaţie netă între ele. Astfel, probabilitatea de a aduce pe lume un copil autist este cu 67% mai mare în cazul mamelor obeze. Acestea sunt totodată de două ori mai susceptibile să aibă un copil marcat de o problemă de dezvoltare decât mamele cu greutate normală şi care nu suferă de diabet.

Conform studiului, peste 20% dintre mamele care au un copil autist sau cu o întârziere de dezvoltare au fost obeze în timpul sarcinii. În acelaşi timp, 14% dintre mamele cu copii normali participante la studiu au fost obeze în perioada sarcinii. În opinia cercetătorilor, problemele întâmpinate de fetus în timpul dezvoltării ar putea fi determinate de o expunere prea mare la cantitatea sporită de insulină absorbită de mama diabetică, a cărei procesare necesită o cantitate mai mare de oxigen, ceea ce ar putea restrânge accesul  creierului copilului la acesta.

Legătura dintre starea de sănătate a mamei şi problemele de dezvoltare neurologică a copilului este îngrijorătoare şi ar putea avea repercusiuni în materie de sănătate publică.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu