Importanța și beneficiile magneziului
Corpul uman folosește diferite cantități de magneziu pentru mai mult de 300 de reacții biochimice, ajutând implicit la menținerea unui sistem imunitar sănătos, stimularea bunei funcționalități a inimii și dezvoltarea corectă și puternică a oaselor.
Reglarea nivelului de glucoză din sânge, producția de energie și de proteine sunt funcții ale organismului pentru care magneziul joacă un rol important și sunt necesare cantități corecte ale acestuia în corp. Corpul unui adult sănătos conține aproximativ 25 grame de magneziu, mai mult de 50% din cantitate regăsindu-se în oase, restul fiind distribuit în țesuturile moi și doar 1% în serul sanguin.
Organismul uman își extrage cantitățile necesare de magneziu din alimentație, însă, în funcție de dieta urmată și de capacitatea de absorbire a nutrienților, medicul îți poate recomanda utilizarea unor suplimente alimentare cu concentrații ridicate de magneziu pentru a acoperi deficitul. Cele mai importante surse alimentare de magneziu sunt nucile, cerealele integrale, germenii de grâu, peștele și legumele verzi. Însă, cantități importante de magneziu poți asimila și din banane, caise uscate, avocado, mazăre, fasole, tofu și lapte.
Important de știut este faptul că nu există motive de ingrijorare cu privire la aportul crescut de magneziu, în general, corpul uman eliminând cantitățile în exces. Astfel că vor fi regăsite cantități peste limita normală doar în organismul celor ce abuzează de suplimente. Însă, în cazul persoanelor ce nu asimilează nutrienții ori mănâncă haotic, pot fi observate deficiente de magneziu, principalele simptome fiind slăbiciunea musculară, hiperexcitabilitatea și somnolența.
Pentru a conștientiza nevoia acestui mineral în organism DoctorAS îți recomandă să regasești în rândurile următoare cele mai importante 10 beneficii pentru sănătate ale magneziului.
- Somn odihnitor
Stresul și tensiunea acumulate reprezintă principala cauză a insomniilor,însă, magneziul are rolul de a reduce hormonii de stres și de a echilibra melatonina, hormonul responsabil pentru dormitul la ore regulate, acesta suferind modificări în cazul deficienței de minerale. Astfel că, pentru a beneficia de un somn odihnitor în fiecare noapte, ai nevoie de cele 25 grame de magneziu necesare bunei funcționări a organismului.
- Dezvoltarea musculaturii
Magneziul permite organismului să producă mai multă insulină, aceasta având un rol important în dezvoltarea musculară.
- Flexibilitate mai bună
Magneziul are o funcție importantă în relaxarea musculaturii și prevenirea crampelor, determinând astfel ușurința în mișcare și prevenind acumularea acidului lactic responsabil pentru senzațiile de durere și apăsare.
- Magneziul previne apariția osteoporozei
Suplimentele de calciu și magneziu îmbunătățesc densitatea minerală osoasă, pe când deficiențele de magneziu afectează hormonii ce reglează calciul determinând apariția osteoporozei.
- Previne apariția bolilor cardiovasculare
Un nivel optim al magneziului din organism reduce riscul apariției bolilor cardiace și riscul de a avea un accident vascular cerebral.
- Reglează tensiunea arterială
Tensiunea arterială poate fi scazută și reglată cu ajutorul unei diete alimentare bogate în fructe și legume, acestea fiind importante surse de potasiu și magneziu.
- Reminalizarea dinților
Deficitul de magneziu influențează dezechilibrul de calciu și fosfor în salivă, ceea ce dăunează sănătății danturii.
- Hidratarea organismului
Magneziul reprezintă un electrolit esențial necesar în procesul de hidratare a organismului.
- Previne apariția diabetului
Persoanele cu deficit de magneziu în organism sunt mai expuse riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip doi sau retinopatie diabetică severă. Acest lucru se întâmplă deoarece magneziul joacă un rol important în producerea insulinei responsabilă pentru niveul de glucoză din sânge.
- Tratarea migrenelor și a depresiei
Printre numeroasele beneficii ale magneziului pentru sănătate se numără și tratarea migrenelor și a simptomelor de depresie. De asemenea, suplimentele de magneziu sunt administrate și pentru a diminua intensitatea atacurilor de panică, elimină stresul și anxietatea.
Comenteză pe Facebook