Importanța screeningului pentru osteoporoză

Screeningul are ca scop diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi curabilă. Astfel, cercetătorii au căutat să determine ce intervale de timp sunt rezonabile pentru screening-ul osteoporozei. Pentru mai multe boli, screening-ul se desfăşoară la intervale arbitrare şi testarea densității minerale-osoase BMD prin intermediul DXA nu este o excepţie.

Pentru aceasta se folosește Scorul T, măsurat la nivelul colului femural,care este:

  • normal scor T de -1.00 sau mai mare
  • osteopenie* uşoară – scor T de la -1.01 la -1.49,
  • osteopenie moderată la -1.50 – 1.99),
  • osteopenie avansată – scor T de -2.00 la -2.49,
  • osteoporoză- scor T -2.5 sau mai mic

 * osteopenie (modificarea structurii osului care devine mai fragil)  .

Pentru studiu, 5.000 de femei (vârsta ≥ 67 de ani), fără osteoporoză la testarea iniţială, au fost urmărite pe o perioadă de 15 ani. Intervalul de timp în care cel puţin 10% dintre femei au dezvoltat osteoporoza a fost mai mult de 15 ani pentru cele care au avut iniţial rezultate normale sau doar osteopenie uşoară, de 5 ani pentru cele cu osteopenie moderată şi un an pentru cele cu osteopenie avansată. Intervalul estimat până la fractura de șold sau fracturi vertebrale a fost de cel puţin 15 ani pentru cei cu BMD normală sau osteopenie uşoară şi 5 ani pentru cele cu moderată osteopenie.

Această analiză contestă practica de a repeta testele DXA de rutină o dată la câţiva ani. Foarte puţine femei în vârstă cu densitate minerală osoasă normală au dezvoltat osteoporoză în termen de 15 de ani de la un rezultat normal. Pentru femeile ale căror testări inițiale arătau rezultate modificate, intervalele de screening necesare pentru a evita dezvoltarea osteoporozei au fost progresiv mai scurte.

Cu toate acestea, și alţi factori decât BMD afectează riscul de fractură(de exemplu obezitatea, fumatul, unele medicamente) și unii dintre acești factori de risc pot fi modificați pentru prevenirea fracturilor. Astfel, femeile care au făcut o măsurare a densității lor osoase cu ajutorul DXA  și au avut rezultate normale, pot să repete această analiză peste cel puțin 15 ani pe când cele care au osteopenie severă trebuie sa repete testele într-un interval de la 1 la 5 ani și să încerce să corecteze ceilalți factori de risc.

Dr. Cornelia Dogaru, boli infecțioase

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu