Igiena excesivă poate fi dăunătoare
Expunerea la substanțe anti-microbiene de tip triclosan și la parabeni este asociată cu sensibilizarea alergică. S-a descoperit că există o asociere dependentă de concentrație între substanțele anti-microbiene, alergenii din aer și sensibilizarea la alimente care duce la dezvoltarea alergiilor alimentare. Informațiile au apărut în numărul online al revistei Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Riscul de a dezvolta alergii din această cauză este mai mare în cazul bărbaților, dar aceste produse nu s-au dovedit asociate cu producerea de astm alergic , wheezing sau creșterea IgE.
Cercetătorii sunt de părere că cei care vor dezvolta alergii au fost expuși încă din copilărie unor factori care vor determina un răspuns alergic exagerat. Studiul identifică agenții de curățare și dezinfecție și parabenii întâlniți în produsele cosmetice că pot crește sensibilitatea organismului uman la anumiți alergeni din mediu.
Aceste produse sunt unele care distrug flora microbiană, dovedită ca având efect protector împotriva alergiilor. Descoperirile vin să întărească ideea anterioară emisă de oamenii de știință, că prea multă igienă poate fi dăunătoare.
Comenteză pe Facebook