Glaucomul se poate trata mai eficient

Veste bună pentru cei care au glaucom. O nouă cercetare arată că această afecțiune poate fi tratată mult mai eficient. O echipă de cercetători condusă de Christophe Baudouin, de la Institutul oftalmologic (Inserm/CNRS/UPMC), a efectuat o serie de teste pe şoareci care suferă de glaucom, iar rezultatele au fost îmbucurătoare. Cercetătorii au reuşit să păstreze funcţia vizuală la şoarecii afectaţi de această boală.

Glaucomul reprezintă o afecţiune ce se corelează cu distrugerea nervului optic, fapt ce conduce la o pierdere progresivă şi ireversibilă a funcţiei vizuale; distrugerea nervului optic se asociază cel mai frecvent cu fenomenul de creştere a presiunii intraoculare. Prin blocarea receptorilor specifici, cercetătorii au reuşit să diminueze presiunea intraoculară şi să protejeze astfel retina şi capacitatea vizuală.

Factorii de risc pentru această boală sunt: ereditatea (în 20 – 30 % din cazuri), vârsta (în general după 45 de ani), miopia şi originea etnică (populaţia de origine africană şi asiatică este mai expusă). Fumatul este un factor de agravare a bolii.

Glaucomul este a doua cauză a orbirii în lume și afectează 50-60 de milioane de persoane, din care 6-7 milioane îşi pierd vederea. În Franţa, circa 800.000 de persoane sunt tratate de glaucom şi se pare că sute de mii sunt afectate de această boală fără să ştie.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu