Febră, dureri de cap, vedere dublă? Poate fi sinuzită

Sinuzita este o inflamație a mucoasei care învelește sinusurile paranazale. Sinusurile paranazale sunt patru perechi  de cavități (maxilare, etmoidale, frontale și sfenoidale) pline cu are în condiții normale, situate la nivelul craniului. Aceste cavități comunică prin mici canale cu fosele nazale și sunt tapetate de o mucoasă care prezintă celule cu cili având rol de eliminare a bacteriilor. Bacteriile sunt prezente în sinusuri și în condiții normale.

Rolul sinusurilor paranazale este de a reduce greutatea craniului și de a asigura rezonanța în momentul vorbirii. În functie de localizare, sinuzitele se împart în sinuzită maxilară, etmoidală, frontală și sfenoidală. În funcție de evoluție,  în sinuzită acută și cronică.

Cauzele apariției sinuzitei:

1.Obstructive:

Din cauza unei obstrucții acute( infecție acuta virală a căilor respiratorii superioare) sau cronice(deviație de sept nazal, polipoză nazală, rinită cronica hipertrofică) a orificiilor de comunicare a sinusurilor cu fosele nazale, bacteriile aflate în sinusuri nu mai pot fi eliminate, încep să se înmulțească  și invadează mucoasa apărând simptomatologia sinuzitei.

2.Odontogene:

Vizează sinusurile maxilare și învecinarea lor cu caninii superiori și premolarii superiori  1 și 2. Infectarea rădăcinilor acestor dinți determină apariția sinuzitei maxilare odontogene.

Factorii favorizanti sunt reprezentați de expunerea la frig, fumat, inhalarea de substanțe iritante, cocaine, sistemul imunitar slăbit.

Simptomele sinuzitei acute depinde de tipul sinusului afectat:

1.Sinuzita acută maxilară: – congestie nazală, obstrucție nazală(nas înfundat)

– hipersecreție nazală mucopurulentă

– durere, tumefacție, roșeață la nivelul obrajilor

– febră

2.Sinuzita acută etmoidală: – congestie nazală , obstructie nazală

– durere sau senzatie de presiune la nivelul unghiului intern al ochiului

– cefalee(durere de cap)

– febră

3.Sinuzita acută frontal: -congestie nazală, obstrucție nazală

– hipersecreție nazală mucopurulentă

– cefalee agravată de înclinarea capului

– febră

4.Sinuzita acută sfenoidală:  -hipersecreție nazală mucopurulentă

– cefalee profundă, se agravează în poziția culcat

– febră

– diplopie(vedere dublă)/dificultate de vedere

Diagnosticul sinuzitei va parcurge urmatoarele etape:

1.Anamneza amănunțită va cerceta:

-prezența alergiilor

-durerile cronice de cap

-episoade de sinuzită în antecedente

-dacă pacientul e fumător sau lucrează în mediu poluant

-lucrări dentare recente

-traumatisme la nivelul capului/a feței

2.Examenul ORL va urmări prin palpare evidențierea punctelor sinusale dureroase. Este obligatorie rinoscopia nazală(examinarea nasului în interior). Este de preferat însă ,dacă exista posibilitatea, efectuarea unei endoscopii nazale pentru o vizualizare detaliată a foselor nazale.

3.Investiigatii imagistice:

Cavitățile sinusurilor nu pot fi vizualizate direct prin practicarea rinoscopiei anterioare(examenul nasului în interior) de către medic. Numai printr-o investigație imagistică (computer tomograf, radiografie) se pot observa modificările la nivelul lor, cum ar fi acumularea de lichid în sinuzita acută și îngroșarea mucoasei în urma infecțiilor repetate, polipii sau chisturile în sinuzita cronică.

Computerul tomograf(CT): este cea mai bună metoda de vizualizare a sinusurilor paranazale. Se recomandă în sinuzita acută doar în cazul unei infecții severe cu risc crescut de complicații. Este cel mai indicat de făcut în sinuzită cronică, în sinuzitele acute recurente și,  mai ales, înainte de o intervenție chirurgicală la nivelul sinusurilor.

Radiografia SAF: nu este la fel de precisă ca un CT ,iar vizualizarea sinusurilor etmoidale este dificilă.

4. Punctia sinusală și examenul culturii bacteriene este standardul de aur pentru diagnosticul unei infecții bacteriene la nivelul sinusurilor.

Din lichidul obținut după puncția sinusală se vor efectua culturi pentru determinarea bacteriei implicate.

Tratament sinuzitei acute:

pentru infecția ușoară spre moderată se vor administra pentru combaterea obstrucției nazale  decongestionante(nu mai mult de 5-7 zile), pentru toaleta foselor nazale –  apă de mare, pentru durere analgetice,  antihistaminice și mucolitice pentru cel puțin 7-10 zile.

pentru infecția severă: pe lângă cele descrise mai sus se va administra antibioterapie. De preferat,  să se folosească la început un antibiotic cu spectru larg de acțiune, iar după rezultatul antibiogramei secreției obținute după puncția sinusală, se va continua antibioterapia țintită.

Tratementul sinuzitei cronice:

-antibioterapie cu un antibiotic cu spectru larg de acțiune

-apă de mare pentru toaleta foselor nazale

-corticoterapie locala cu spray nazal

-în cazul persistenței sinuzitei după tratamentul medicamentos este indicată intervenția chirurgicală.

Pentru a evita recidiva sinuzitei acute este foarte importantă combaterea cauzei (ex: efectuarea operației pentru  deviația de sept, pentru polipoza nazală etc.).

Dr. Panaiota Dumitriou, medic ORL

 

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu