Expuşi la cancer încă din burtică
Ştiinţa a dovedit deja că fumatul are consecinţe nefaste pentru bebeluşi încă din burtică, acum cercetătorii americani au descoperit că mămicile care nu renunţă la ţigări în timpul sarcinii ar putea creşte astfel riscul de cancer la nou-născuţi. Într-un studiu publicat de curând în The Open Pediatric Medicine Journal, cercetătorii susţin că bebeluşii fumătoarelor active sau pasive sunt expuşi riscului de a suferi o mutaţie genetică ce ar putea favoriza apariţia cancerului.
Studiul arată că ţigările pot produce o mutaţie genetică în cordonul ombilical al nou născutului. Potrivit oamenilor de ştiinţă, gena afectată poate transforma o celulă normală într-o celulă canceroasă. Fumatul poate avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii copilului pe termen lung.
Fumatul pasiv, la fel de periculos
Nu doar mămicile fumătoare sunt expuse. Şi fumatul pasiv poate provoca acelaşi tip de modificări genetice ca fumatul activ. Aşa că renunţarea la fumat în timpul sarcinii nu este suficientă pentru protejarea sănătăţii bebeluşului, trebuie să vă feriţi de locurile unde se aprind ţigări.
Studiul susţinut de The National Institutes of Health (NIH) a fost realizat pe o sută de femei însărcinate. “Expunerea mamei la fum de ţigară induce mutaţii la bebeluş. Acestea sunt asociate cu dezvoltarea cancerului, care pot să persiste toată viaţa copilului”, explică Dr. Stephen Grant de la Universitatea Pittsburgh (Statele Unite), citat de Le Parisien.
Comenteză pe Facebook