Dezbaterile de la Sinaia- ediția a III-a. Nevoia conectării mediului educațional cu cel profesional

Fundația Alexandrion a organizat cea de-a treia ediție a Dezbaterilor de la Sinaia în zilele de 29 și 30 martie 2019, la Hotelul New Montana. Timp de două zile, experții au căutat răspunsuri și soluții pentru criza învățământului din România. Evenimentul s-a bucurat și  de prezența ministrului Educației din țara noastră.

Alegerea temei celei de-a treia ediții a Dezbaterilor de la Sinaia a fost explicată de prim-vicepreședintele Fundației Alexandrion, domnul Stelios Savva.

“Coloana vertebrală a societății este educația. Dacă ne educăm oamenii, vom vedea rezultatele în anii următori în societate, în țările noastre, în economie, în tehnologie, în știință.”

În cadrul evenimentului au fost ridicate și analizate problemele educației din România și experții au încercat să găsească și eventuale soluții la criza prin care trece acest domeniu:

Este nevoie de o schimbare a perspectivelor: din cea de cost, la cea de investiție. E o investițe în capitalul uman, în oameni. Adesea politicienii văd investiția într-un timp foarte scurt, când sunt alegeri. Investești în educație astăzi și primești beneficiile într-un termen, nu neapărat la următoarele alegeri.” a spus Dominik Antonowicz, profesor de sociologie, expert în educație din Polonia.

“Există o discuție internațională cu privire la educație. Este clar că pe de o parte trebuie adaptată educația la această eră a digitalizării, a neuroștiințelor, a geneticii și așa mai departe. Pe de altă parte, educația a rămas în urmă față de îndatoririle ei. O criză a educației, de fapt, e acuzată de mult. La noi lucrurile sunt mai grave. De ce? Mai ales din cauza migrației specialiștilor.“ a spus prof. univ. dr. Andrei Marga, vicepreședinte al Fundației Alexandrion și moderatorul celei de-a 3-a ediții a Dezbaterilor de la Sinaia.

Prof. dr. Brian Male, expert internațional pentru curiculum din Marea Britanie, a scos în evidență necesitatea de a moderniza sistemul de învătământ.

Fiecare copil ar trebui să plece din școală cu încrederea, capacitatea și dorința de a face lumea un loc mai bun. (…) Trebuie să renunțăm la un sistem de educație creat pentru secolul al 19-lea și să îl înlocuim cu unul potrivit pentru secolul 21.

La eveniment, ministrul Educației, doamna Ecaterina Andronescu, a prezentat propunerile sale pentru modificări ce  ar urma să fie aduse Legii Educației.

“Am prezentat o viziune care stă la baza viitoarei Legi a Educației. A strânit destul de multe întrebări și comentarii. (…) Am zis: clasa pregătitoare devine clasa I, dar nu înseamnă că schimbăm programa sau abordările. Schimbăm cum este numerotată. Legat de evaluări, am propus să analizăm puțin conținutul, ce evaluăm. Până acum, pentru clasa doua, a patra și a șasea, au fost gândite, din păcate, într-o manieră în care nu sunt folositoare. “a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Într-o intervenție prin Skype, Nawaf Salameh, președintele și fondatorul Fundației Alexandrion, aflat  la New York, a ridicat o altă problemă legată de tema evenimentului și anume discrepanța între cursurile oferite de școlile noastre și nevoile  de pe piața muncii:

În România trebuie mai întâi să știm ce lipsă de specialiști avem, ce joburi ne lipsesc, în cât timp ar putea dispărea anumite profesii pentru ca noi să ne putem îndruma copiii să se îndrepte către o meserie despre care știm că va fi căutată. Este vitală conectarea dintre mediul educațional și mediul profesional”.

Printre invitații celei de-a treia ediții a Dezbaterilor de la Sinaia s-au numărat experți în educație și personalități din domenii conexe atât din România, cât și din alte șase țări. Dintre aceștia reamintim:

Brian Male (Londra); Dakmara Georgescu (Beirut);Petre Roman (București); Adrian Severin (București); Madlen Șerban (Torino); Constantin Brătianu(București); Ladislau Gyemant (Cluj-Napoca); Pompei Cocean (Cluj-Napoca); Cristian Clipa (Timișoara); Josif Friedmann-Nicolescu (București); Dominik Antonowicz(Torun); Leonidio Ferreira (Lisabona); Ilie Șerbănescu (București); Carmen Crețu (Iași); Vasile Cristea (Cluj-Napoca); Radu Motica (Timișoara); Vasile Morar (București); Mircea Arman (Cluj-Napoca); Constantin Barbu (Craiova); Janos Fazekas (Cluj-Napoca- Sfântu Gheorghe); Dan Constantin(București); Vincent Fauque (Montreal); Polona Tratnik (Ljubliana); Corina Dumitrescu (București); Sergiu Iliescu (București); Horia Giurgiuman (Zurich); Adrian Graur (Suceava); Neculai Seghedin (Iași); Ramona Lile (Arad); Gheorghe Schwarz (Arad);Nicu Gavriluță (Iași); Ion Spânu (București)

La finalul fiecărei ediții a Dezbaterilor de la Sinaia, Fundația Alexandrion publică un volum care conține subiectele discutate. Primele două au fost deja tipărite.  Cel de-al treilea volum: “Criza educației. Indicatori de stare și rezolvări” va fi tipărit și lansat cu ocazia celei de-a 4 ediții a evenimentului.

Despre Fundația Alexandrion

Fundația Alexandrion a fost înființată ca urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale companiei au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundaţiei Alexandrion de peste 20 de ani.

De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta și în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, au avut în 2019 cea  de-a patra ediție. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing şi din 2012 de la Londra. Sprijinul acordat s-a concretizat în crearea unor condiţii de pregătire de înalt nivel care să le permită tinerilor sportivi obţinerea unor rezultate cât mai bune.

O prioritate a Fundației Alexandrion sunt proiectele culturale, Galele Premiilor Constantin Brâncoveanu și Matei Brâncoveanu. Fundația Alexandrion a organizat prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu în 2014, în cinstea valorilor culturii române și a personalităților care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Personalitățile premiate fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, științe sociale sau arhitectură, medicină sau economie. Premiile Constantin Brâncoveanu sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii. Fundația contribuie la inițiative de refacere a unor lăcaşe de cult, de lansare de cărţi, de scriere de piese de teatru și chiar de organizare a unor tabere de creaţie.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu