Detoxifierea organismului între mit și relitate
O nouă industrie s-a format în susținerea curelor de detoxifiere, preluând modelul curelor de slăbit. Este adevărat, după fiecare exces (cele mai multe ocazionate de numeroasele sărbători) simțim nevoia psihică de “curățare” a organismului. Este bine să acționăm sub acest imbold, dar trebuie ca detoxifierea să nu devină un coșmar și să provoace efecte nedorite asupra organismului.
Detoxifierea este un concept pe care îl auzim peste tot în ultima vreme, fiind folosit obsesiv de persoanele care duc un stil de viață dezechilibrat. Practic, oricine își propune să facă o schimbare în bine în modul său de viață apelează la o astfel de cură.
Această mișcare a curelor de detoxifiere a apărut, ca și celelalte, în urma expunerii îndelungate la produsele de tip fast-food și la cele semi-preparate ori procesate termic, mult mai la îndemână în contextul în care mesele devin tot mai frugale și gustul bun, o recompensă la finalul unei zile pline.
Popularitatea curelor de detoxifiere a crescut în ultimii ani cu atât mai mult cu cât ele sunt asociate de cei mai mulți cu dorința de a pierde în greutate rapid. În prezent există o explozie de rețete și cure pentru eliminarea toxinelor din corp, pe care cei mai mulți dintre noi le încearcă fără să înțeleagă cum funcționează, de fapt, tot acest proces.
Din această cauză, suntem tot mai vulnerabili în fața manipulărilor de orice fel, pentru că industria în sine, se dovedește a fi profitabilă pentru actorii implicați. Așadar, care sunt miturile care stau la baza curelor de detoxifiere?
Curele de detoxifiere elimină surplusul de toxine.
Ar trebui să începem această poveste prin a menționa că ideea de cură pentru detoxifiere nu există. Organismul nu produce mai multe toxine decât poate elimina și singura situație în care cantitatea acestora este prea mare și devin imposibil de eliminat în mod natural, este doar cea care presupune expunerea la surse din exterior, putând pune viața în pericol.
Așadar, nu există o necesitate de a interveni în condiții normale, pentru că organismul deține cea mai eficientă metodă de a elimina toxinele, prin intermediul rinichilor, a ficatului, a pielii și a plămânilor.
Prin urmare, conform specialiștilor, există două cazuri în care acest concept poate fi folosit. Primul dintre ele face referire la tratamentul medical necesar persoanelor care se confruntă cu consumul de substanțe toxice. Al doilea face referire la singura modalitate de intervenție pentru eliminarea toxinelor din punct de vedere medical, și anume irigarea colonului, sau clisma.
Aceasta nu se face, însă, decât în cazul anumitor afecțiuni, atunci când situația medicală o cere, nu ca tehnică efectuată periodic cu scopul de detoxifiere.
Cei care propun această metodă cu scopul de a detoxifia, îi justifică importanța invocând prezența unor așa-zise reziduuri care se solidifică de-a lungul anilor, și care trebuie eliminate periodic din cauza toxinelor pe care le emit.
Cu toate acestea, niciun doctor nu a confirmat acest scenariu și nu s-a confruntat vreodată cu o astfel de situație, mai mult, fiind subliniat pericolul ca prin această procedură poate fi perforat intestinul.
Curele de detoxifiere te ajută să pierzi în greutate.
Dietele în general presupun reducerea cantității de alimente și implicit, privarea de alimente nocive. Curele de detoxifiere forțează și mai mult organismul, excluzând multe dintre alimentele sănătoase și axându-se pe doar câteva dintre ele, consumate extensiv.
Astfel, motivul pentru care pierzi în greutate este acela că alimentația devine mai mult una lichidă, pe bază de freshuri, smoothie-uri, pe lângă alte prafuri și suplimente. Problemele apar după ce renunți la acest program, pentru că de cele mai multe ori kilogramele pierdute se dublează în momentul în care revii la alimentația normală.
Greutatea de a ține o cură de detoxifiere subliniază eficiența ei.
Organismul uman funcționează corespunzător doar în condiții de echilibru, indiferent ce înseamnă acest lucru. Echilibrul presupune existența unei stări generale de bine, pe când dieta presupune efort susținut pe perioade determinate de timp.
Singura modalitate de detoxifiere, care implică și schimbarea modului de viață, este adoptarea unei diete echilibrate, bazată pe consumul de proteine, fructe și legume proaspete, și renunțarea la tutun, alcool și alte substanțe nocive. O astfel de abordare nu stresează organismul.
Este normal sa resimți o stare de rău pe parcursul curei.
Cu cât este mai mare efortul pe care îl depui, cu atât te astepți ca rezultatele să fie mai bune. Totuși, lucrurile nu funcționează așa de fiecare dată.
Oricât de multe toxine ai elimina din organism, nu este normal sa resimți o stare de rău pe parcursul curei. Dacă se întâmplă acest lucru, cu siguranță trebuie să iți pui niște semne de întrebare și să ceri ajutor specializat.
Apa trebuie consumată în cantități cât mai mari.
Este o greșeală frecvent asociată dietelor, și reprezintă în același timp o denaturare a unei recomandări medicale justificate. Revenind la echilibru, organismul are nevoie de un consum optim de lichide pentru a putea funcționa, însă a bea prea multă apă este la fel de nociv ca a consuma prea puțină.
Hiponatremia este afectiunea care apare atunci cand nivelul sodiului din sânge este foarte scăzut, ca urmare a ingerării unei cantități prea mari de apă.
În cazul persoanelor sănătoase, există totuși puține riscuri să se ajungă într-o astfel de situație, însă în cazul celor care se confruntă cu retenția de apă, insuficiența renală sau alte complicații cardiace, riscurile sunt majore.
Cel mai important este ca apa să fie consumată la nevoie și în funcție de context, și să nu reprezinte în mod constant o metodă de a fenta foamea.
Orice persoană trebuie să țină o cură de detoxifiere la un moment dat.
Dietele și curele de detoxifiere presupun un efort pe care fiecare organism îl resimte altfel. O astfel de inițiativă îți pune de multe ori corpul la încercare, iar acest lucru nu este de dorit în cazul persoanelor care suferă de anumite boli, de genul celor amintite anterior.
În astfel de cazuri, acestea ar trebui să fie încercate doar la recomandarea medicului și sub atenta observație a acestuia. De asemenea, femeile gravide ar trebui să adopte un regim de viață sănătos, fără a încerca însă dietele care forțează organismul, pentru că toate acestea pot avea repercusiuni asupra fătului.
Sauna reprezintă o metodă eficientă de detoxifiere.
Popoarele nordice au dezvoltat o cultură a saunei, însă și aceasta trebuie utilizată cu moderație.
După un antrenament intens, sauna reprezintă o bună modalitate de a elimina toxinele de la suprafața pielii, însă practicată excesiv, poate conduce către inhibarea abilității corpului de a realiza acest lucru în mod natural.
Mai mult, excesul slăbește organismul în timp și îl vulnerabilizează, fiind contraindicată cardiacilor sau a celor care suferă de boli acute interne.
Comenteză pe Facebook