De ce este important să ştii să acorzi primul ajutor? Fiecare poate proteja şi salva o viaţă

Primul ajutor este o stare de spirit, o atitudine orientată spre acţiune şi un set de acţiuni şi practici care urmăresc să prevină, să pregătească pentru şi să ofere un răspuns la situaţiile de urgenţă. Aceste situaţii pot include boli, epidemii, atacuri de cord, accidente de circulaţie, răniri domestice, etc.

Cunoașterea primului ajutor este de neprețuit atât pentru tine, cât pentru cei dragi  și pentru comunitatea ta. Vă permite să asistați persoanele care se rănesc în caz de accident sau situație de urgență până la sosirea ajutorului. Abilitățile de prim ajutor pot fi aplicate la domiciliu, la locul de muncă sau în locurile publice.

prim_ajutor2Să cunoşti tehnici de prim ajutor, nu numai că te avantajează ca persoană fizică, dar se extinde și asupra familiei, prietenilor, colegilor și chiar comunității în ansamblu.

Formarea de prim ajutor nu numai că vă oferă cunoștințe și abilități pentru a oferi suport de viață și alte îngrijiri de urgență, dar vă ajută să dezvoltați conștientizarea siguranței și obiceiurile care promovează siguranța la domiciliu, la locul de muncă, în timpul recreării și pe străzi și autostrăzi. În promovarea conștientizării în materie de siguranță, este important să se raporteze îndeaproape trei termeni: cauză, efect și prevenire.

Formarea de prim ajutor este de o importanță deosebită în caz de catastrofă, atunci când serviciile medicale și spitalicești sunt limitate sau întârziate. Catastrofa poate lua forma unui uragan, a unui inundații, a unui cutremur, a unei tornade, a unei explozii sau a unui incendiu. Știind ce trebuie făcut în caz de urgență ajută la evitarea comportamentului panic și dezorganizat care este caracteristic persoanelor nepregătite în astfel de momente.

Cunoașterea primului ajutor este o responsabilitate civică. Nu numai că ajută la salvarea vieților și prevenirea complicațiilor cauzate de leziuni, dar ajută la stabilirea unei metode ordonate de tratare a problemelor de urgență în funcție de prioritatea lor pentru tratament, astfel încât cel mai mare număr de oameni să poată fi realizat cu cel mai mare bine posibil.

Acordarea primului ajutor la locul de muncă – Cu toate acestea, chiar și cu toate eforturile noastre de a lucra în condiții de siguranță, urgențele medicale, accidentele și rănile apar. Atunci când are loc o urgență medicală sau o vătămare, fie pentru noi, fie pentru un coleg angajat, primul ajutor oferă atenția inițială și imediată unei persoane care suferă o vătămare sau o boală. În cazuri extreme, un răspuns rapid de prim ajutor ar putea însemna diferența dintre viață și moarte.

Cursurile de prim ajutor au devenit din ce în ce mai frecventate de cei care vor să nu fie luaţi prin surprindere şi care sunt pregătiţi să ajute în prima secundă.

Astfel de cursuri sunt organizate de Asociația Succes în Educație și Sport, în București, Constanța și Călărași, cursurile sunt susținute de către un cadru medical specialist.

Obiectivele cursului “Primul Ajutor”organizat de Asociația Succes în Educație și Sport.

  • Înțelegerea riscurilor la care se expune salvatorul;
  • Evaluarea unei persoane căzute;
  • Așezarea unei persoane inconștiente care respira în poziție laterala de siguranța;
  • Manevrele de resuscitare de baza (masaj cardiac extern și ventilații artificiale)
  • Executarea manevrei Heimlich;
  • Acordarea primului ajutor în diferite situații:
  • Traumatisme: contuzii, luxații, entorse, hemoragii etc
  • Pansamente, imobilizare, transport (practic)
  • Accidente rutiere, electrocutarea, înecul
  • Politraumatism, traumatism cranio-cerebral
  • Arsuri, degerături, insolație
  • Socul anafilactic, mușcătura de animal, înțepătura de insecta
  • Intoxicațiile
  • Agravarea unor boli cronice (infarctul, accidentul vascular cerebral, diabetul, epilepsia, astmul bronșic)
  • Situații speciale în funcție de specificul locului de muncă

Înscrierile se fac pe: https://asociatiasucces.ro/curs-de-prim-ajutor/

Învaţă să ajuţi şi să salvezi!

Învaţă cum se acorda primul ajutor de la cadre medicale specializate!

(Articol scris de Gabriela Andreea Prădatu)

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu