Cum te pregătești pentru operația de cataractă? Ghidul tău în 6 pași!

Cataracta este una dintre cele mai frecvente cauze ale deficienței și pierderii vederii, în special la seniori. Deși poate părea înspăimântătoare, cataracta poate fi tratată printr-o intervenție chirurgicală sigură și eficientă. Recuperarea este, în general, una ușoară, mai ales dacă respecți indicațiile medicului tău specialist.

Însă, până atunci, care ar fi etapele de pregătire pentru operația de cataractă? Medicii vin cu sfaturi și recomandări pentru a te pregăti în mod adecvat pentru această intervenție.

Iată ce trebuie să faci înainte de operația de cataractă:

1. Monitorizează-ți starea de sănătate

Cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenția chirurgicală, este recomandat să acorzi o atenție deosebită sănătății ochilor tăi. Dacă observi orice iritație, scurgere sau sensibilitate oculară, discută simptomele cu medicul tău chirurg și dacă este cazul, programează o examinare suplimentară. De asemenea, informează-ți medicul cu privire la orice modificare a stării generale de sănătate, cum ar fi o răceală severă sau probleme de respirație. 

2. Informează-ți medicul despre medicamentele pe care le iei 

Unele medicamente pot crește riscul de sângerare în timpul procedurii sau pot afecta recuperarea post-operatorie. De aceea, este absolut necesar să îi spui chirurgului despre planurile de tratament sau medicamentele pe care le iei pentru a trata alte afecțiuni. Nu modifica rutina de medicație fără a discuta mai întâi cu medicul. De asemenea, ți se pot prescrie picături pentru ochi cu antibiotice, pentru a le utiliza cu câteva zile înainte de operație.

3. Evită cosmeticele și lentilele de contact

În ziua în care ai programată intervenția chirurgicală, evită să porți parfum, aftershave, deodorant spray-on, fixativ sau orice tip de machiaj. Îndepărtează cu atenție orice urme ale acestora, în special din jurul ochilor, cu o seară înainte de procedură. De asemenea, este de preferat să nu porți lentile de contact în timpul celor trei zile care preced operația. Odihnește-te din plin și poartă în schimb ochelari de vedere!

4. Urmează sfatul medicului cu privire la nutriția preoperatorie

Cu excepția cazului în care medicul te-a informat diferit, nu mânca și nu bea nimic după miezul nopții dinaintea intervenției chirurgicale. Astfel, vei putea să te odihnești mai bine și să îți pregătești organismul pentru procedură. Dacă ești diabetic sau urmezi un regim nutrițional prescris, discută acest lucru cu medicul tău în zilele dinaintea procedurii.

5. Pregătește-te pentru recuperare

Majoritatea pacienților pleacă acasă în aceeași zi a intervenției chirurgicale, însă ochii pot avea dificultăți de adaptare în primele ore după operație. De aceea, este indicat să ceri unui prieten sau unui membru al familiei să te însoțească la centrul chirurgical și apoi să te conducă acasă. Îți poți aduce o pereche de ochelari de soare de culoare închisă, fără prescripție medicală, pentru a-i purta după operație. Dacă ești angajat, ar fi indicat să soliciți cel puțin două sau trei zile libere de la locul de muncă pentru a avea un timp de recuperare adecvat.

6. Pune întrebări!

Dacă nu ești 100% sigur în legătură cu instrucțiunile preoperatorii, la ce să te aștepți în timpul procedurii sau cum să ai grijă de tine după operație, discută cu medicul specialist. Este extrem de important să fii informat, pentru a te simți mai liniștit și confortabil înainte de procedură. 

Acum ești informat și pregătit pentru operația de cataractă! Cu toate acestea, este recomandat să consulți și să urmezi întotdeauna instrucțiunile specifice din partea medicul tău oftalmolog. Pe infosan.ro găsești mai multe informații despre cataractă și tot ce presupune intervenția chirurgicală. Informează-te!

 

Sursă foto: shutterstock.com

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu