Cum ne păzeşte cafeaua de cancer de prostată

Se pare că, uneori,mai mult înseamnă mai bine, mai ales când vine vorba despre consumul de cafea ca mijloc de protecţie împotriva cancerului de prostată, susţine un grup de cercetători de la Harvard.

Potrivit lor, bărbaţii care beau aproximativ şase ceşti de cafea zilnic elimină riscul de a contracta cea mai severă formă cancer de prostată şi în reduc cu până la 20% pe cel al apariţiei altor forme mai uşoare ale bolii, în comparaţie cu aceia care nu obişnuiesc să consume cafea.

Dacă vă temeţi că şase ceşti de cafea zilnic reprezintă mai mult decât ar putea organismul dumneavostră să suporte, specialiştii spun că numai trei ceşcuţe sunt suficiente pentru a micşora cu 30% riscul de a dezvolta forma cea mai severă de cancer de prostată.

“Puţine sunt studiile care au arătat legătura dintre aportul de cafea şi riscul apariţiei celei mai grave forme de cancer de prostată, acea boală care este cel mai greu de prevenit. Studiul nostru în acest sens este cel mai amplu”, afirmă Lorelei Mucci, profesor asociat al Harvard şi coordonator al cercetării.

Specialiştii susţin de asemenea că efectele sunt identice şi în cazul consumului de cafea cu cafeină şi al celei decafeinizate, deoarece beneficiile provin nu de la conţinutul de cafeină, ci de la cel al antioxidanţilor din cafea şi ale acţiunii lor antiinflamatorii.

Cancerul de prostată poate fi depistat, în faza incipientă, printr-o analiză de sânge cunoscută sub denumirea de Scor Gleason. Cu cât valorile acestei analize sunt  mai ridicate, cu atât riscul ca boala să fie mai răspândită în organism este mai mare.

La nivel mondial există numai 16 milioane de supravieţuitori ai cancerului de protstă, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Factorii de risc în cazul acestei boli sunt dietele bogate în grăsimi, ereditatea, consumul de alcool sau expunerea organismului la diferitele chimicale din mediu.

Studiul citat a analizat timp de 22 ani, din 1986 până în 2008, comportamentul cu privire la consumul de cafea a 47.911 voluntari americani. De-a lungul cercetării au fost înregistrate 5.035 de cazuri de cancer de prostată, dintre care 642 au fost în fază metastazică sau chiar fatale.

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu