Cistita, infecţia urinară care sâcâie cumplit femeile

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, de obicei cauzată de o infecție a acesteia. Infecția este cauzată fie de bacterii (cel mai des de Escherichia coli), dar și de ciuperca Candida albicans.

Cistita poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Cel mai frecvent, cistita este întâlnită în cazul femeilor, deoarece acestea au uretra mai scurtă, în comparație cu bărbații. De asemenea, deschiderea uretrei se află aproape de anus, fapt ce facilitează transferul de bacterii dinspre acesta către uretră. Cistita poate afecta femeile la orice vârstă, iar studiile arată că fiecare femeie se va confrunta cu cistita cel puțin o dată pe parcursul vieții iar șansele ca boala să recidiveze sunt mari, mai ales dacă nu se respectă tratamentul și recomandările de prevenire a acesteia.

Simptome

Principalele semne ale afecțiunii sunt urinările frecvente fără a se elimina însă o cantitate mare de urină, asociate cu usturimi sau cu dureri.  Urina tulbure și urât mirositoare, dureri puternice de burtă sau senzaţie de înţepeneală şi durere în partea de jos a spatelui, precum și dureri în timpul actului sexual.

Cauze

Anumiți factori cresc riscul multiplicării bacteriilor și provoacă apariția unei infecții:

-golirea vezicii urinare într-un mod necorespunzător, spre exemplu ca urmare a calculilor vezicali, a sarcinii la femei sau a unei prostate mărite, în cazul bărbaților;

– spălaturile intravaginale prea frecvente sau cu un săpun cu Ph acid dezechilibrează flora vaginală și scad imunitatea locală; spălarea intravaginală după contactul sexual prin orientarea jetului de duș în sus, spre vagin, favorizează intrarea microbilor pe uretră, direct în vezica urinară;

– folosirea contraceptivelor locale (diafragma), schimbările hormonale din timpul sarcinii sau de la menopauză;

– constipația, hemoroizii sau fisurile anale;

– igiena precară;

– slăbirea sistemului imunitar datorită stresului, unor boli, a uzului de antibiotice sau chiar a unei alimentații sau hidratări defectuoase.

Chiar și diabetul poate fi o cauză a cistitei, pentru că urina conţine niveluri crecute de zahăr, care favorizează dezvoltarea batceriilor.

Recomandări DoctorAS:

Beți multa apă – minim 1,5 litri pe zi, si in plus, o ceasca de ceai de brusture, de matase de porumb sau ceai de seminte de pepene verde dimineata si o ceasca seara.  Consumul de lichide vă va face să urinați mai des, dar în același timp va ajuta la eliminarea mai rapidă a bacteriilor din corp.

Bicarbonatul de sodiu  

Faceți spălaturi intravaginale cu bicarbonat de sodiu perfuzabil sau chiar cu apă în care ați adăugat o linguriță de bicarbonat de sodiu alimentar.

Afinele

Afinele sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a inhiba răspândirea bacteriilor. Studii medicale au demonstrat faptul că sucul de afine ajută la prevenirea infecțiilor urinare. Astfel, dacă sunteți predispuși la această afecțiune neplăcută, o puteți preveni consumând afine măcar de câteva ori pe săptămână.

Păstrarea extremităților calde. Trebuie să se facă tot ce este necesar pentru a se asigura caldură continuă la mâini și picioare. Picioarele reci duc la o reducere reflexaă a fluxului sanguin către toate organele pelviene.

Ananasul

Ananasul conține, pe lângă alte substanțe nutritive importante, enzima cunoscuta sub numele de bromelaină. Aceasta enzimă ajută la vindecarea mai rapidă a infecțiilor urinare. Consumați câteva felii de ananas în fiecare zi, pe lângă tratamentul primit de la medic, până observați că vă simțiți mai bine.

Purtați lenjerie intimă din bumbac și dezinfectată periodic.

Toate produsele cu metilxantine trebuie eliminate din alimentație. Acestea includ cafeaua, ceaiul, cola, ciocolata  etc. Aceste substanțe irită vezica urinară.

 

 

 

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu