Chimicale periculoase din produsele cosmetice

Anumite chimicale care se găsesc în produsele cu ecran de protecție solară și alte produse care protejează împotriva radiațiilor UV sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta endometrioză.

Endometrioza este o afecțiune ginecologică dureroasă ce constă în apariția de țesut asemănător celui care este în interiorul uterului, de obicei în abdomen , în jurul ovarelor și trompelor uterine, țesut care suferă  modificări asemănătoare menstruației. Una  din 10 femei suferă de afecțiunea ce poate cauza pierderi de sarcini și infertilitate, iar  cauza apariției  nu este elucidată pe deplin. Se știe că doar că boala este dependentă de hormonul sexual feminin, numit estrogen. Tratamentul endometriozei constă  uneori în medicamente care să reducă nivelul acestui hormon .

Studiul care a fost publicat în revista Environmental Science & Technology a măsurat nivelul urinar al unui compus numit benzofenonă la 600 de femei cu endometrioză.  Specialiștii au descoperit că benzofenona-1 este asociată cu riscul de dezvoltare a endometriozei , femeile cu cel mai crescut nivel urinar din acest produs au avut un risc cu 65 % mai mare de a dezvolta boala.

Benzofenonele sunt foarte ușor absorbite din piele și ele mimează pe structura estrogenului. Benzofenona-1 este folosită ca aditiv în produse precum oja de unghii, dar se poate forma și  din oxybenzona, ingredientul principal al ecranului solar. Specialiștii spun că oxibenzona care apare în produsele de tip ecran solar este chiar mai estrogenică decât bisphenolul-A( BPA), un produs toxic ce se găsește în recipientele de plastic.

Acest studiu a suscitat opinii contradictorii din partea reprezentanților firmelor de cosmetice  care îl contestă și va fi nevoie de studii mult mai ample și sigure. Până atunci aceste rezultate nu trebuie neglijate, fiind susținute și de alte studii de laborator. Produse sigure folosite pentru protecția solară sunt cele pe bază de minerale de tipul oxidului de zinc și dioxid de titan, blocanți naturali ai razelor ultraviolete.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu