Cătina şi numeroasele ei efecte benefice
Cătina este o plantă ale cărei remedii terapeutice sunt uimitoare. Fructele ei, a căror culoare variază de la galben la roşu, sunt folosite mai ales în tratamentul bolilor cauzate de carenţele de vitamine. Despre fructele de cătină se ştie deja că au mai multă vitamina C decât oricare dintre citrice – conţine între 400 şi 1500mg de vitamina C, cantitate superioară cele existente în căpşuni, kiwi şi portocale.
Alte elemente nutritive valoroase ale fructului sunt vitaminele E (180 mg), B1, B2, PP, F şi polivitamina D, dar şi minerale ca magneziul, fosforul, potasiul, fierul şi sodiul. În plus, cătina este bogată în betacaroten şi acizi graşi nesaturaţi.
Atât cătina albă, cât şi cea roşie sunt tonice, combat forme diferite de anemie şi contribuie, prin conţinutul crescut de vitamina C, la detoxifierea organismului. Datorită bogăţiei de vitamine din complexul B, cătina albă şi cea roşie intervin în procesele metabolice.
Cum ne apără de răceală şi gripă
Extractele de mlădiţă de cătină roşie, numite tamarix, sunt folosite în tratatea bolilor măduvei osoase, ale splinei sau ale ficatului. Aceste extracte se administrează sub formă de picături, în funcţie de vârstă şi de afecţiune.
Gemoderivatele acţionează împotriva microbilor sau a virusurile care acţionează asupra ficatului, a splinei sau a măduvei osoase. În anumite boli, extractul de muguri de cătină se folosesc împreună cu alte extracte. De exemplu, în combinaţcu extractrul de alun şi de brad este indicat în forme severe de anemie, în amestec cu porumbarul, în anorfexie, cu bradul, în problemele stomatologice, iar cu coacăzul, în diferite infecţii virale.
În lupta cu avitaminoza
Infuzia cu cătină roşie ajută la combaterea avitaminozelor severe, dar este şi un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic şi antifebril.
Infuzia de cătină roşie se prepară astfel:
- 2 linguri de fructe zdrobite care se pun în 500ml de apă clocotită
- Se lasă vasul acoperit timp de 30 de minute
- Infuzia se bea fracţionat, în decursul unei zile
Tratamentul durează cel puţin 20 de zile, în funcţie de recomandarea specialistului.
Tratează bolile cronice
Proprietăţile de antianemic, antigripal, antisclerotic, antiinflamator şi de tonic al sistemului imunitar recomandă cătina albă în tratarea unor afecţiuni grave de tipul cirozei, dizenteriei, ulcerului gastric, aterosclerozei, eczemelor infecţioase şi a asteniei. Prin conţinutul mare de caroten, ajută la termoreglarea organismului.
În astfel de afecţiuni se foloseşte ceaiul preparat din două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Această cantitate se consumă zilnic, timp de 60 de zile.
Sirop pentru imunitate
Persoanele care suferă de anemie sau de alte afecţiuni hepatice pot consuma sirop de cătină, care este un bun tonifiant pentru sistemul imunitar, fiind benefic mai ales în perioada sezonului rece.
Pentru prepararea acestui sirop este nevoie de următoarele:
- 500 g de fructe de cătină
- 800 g de miere
Cum se prepară:
- Se spală boabele şi se pun în borcane de 400 de g, care se umplu doar o treime
- Deasupra se toarnă miere, se umple borcanul şi se amestecă bine conţinutul, cu o lingură de lemn.
- Se acoperă cu capac şi se păstrează la frigider timp de 10 zile, când este bun pentru consum.
Se administrează în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol – se ia câte o lingură din acest sirop tonic. Tratamentul se urmează timp de 30-40 de zile.
Comenteză pe Facebook