Boala inflamatorie pelvină (BIP) sau anexita

O boală care este aparent trecută cu vederea, durerile cauzate fiind deseori confundate cu alte afecțiuni, afectează aproximativ 1,7% din femei, iar anual peste 100 000 de femei devin infertile din cauza acestei boli. Boala inflamatorie pelvină, cunoscută și sub denumirea de anexită  apare în aproape 70% din cazuri la femei cu vârsta sub 25 de ani, iar incidența maximă se întâlnește între 20 și 24 de ani și este una din cele mai întalnite afecțiuni asociate activității sexuale.

Simptome

Cel mai comun simptom este durerea în etajul abdominal inferior. Aceasta poate apărea spontan, poate fi accentuată la mers și în timpul contactului sexual. Durerea poate fi sub forma de crampe sau ca o presiune constantă și iritantă locală și poate apărea și la urinare. De asemenea, mai pot fi prezente unul sau mai multe simptome din cele ce urmează: o secreție vaginală anormală, de culoare galbenă, maronie sau verzuie sau o creștere a cantității secreției vaginale însoțită de prurit, febră, de obicei peste 38 grade C, o senzație vagă de slăbiciune a întregului corp sau de disconfort (stare de rău general), durere de cap, grețuri sau vărsături, dureri la contactul sexual (dispareunia), sângerari menstruale neregulate.

Cauze

Cauza cea mai frecventă a bolii inflamatorii pelvine o reprezintă bolile cu transmitere sexuală precum gonoreea și contaminarea cu Chlamydia, care infectează colul uterin. Unele metode contraceptive pot crește riscul apariției bolii inflamatorii pelvine, de exemplu montarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet). În schimb alte metode contraceptive precum prezervativul și diafragma reduc considerabil acest risc. De asemenea, dușurile vaginale cresc riscul de boală inflamatorie pelvină. Riscul de boală inflamatorie pelvină mai crește dupa o naștere, avort spontan sau provocat, după anumite intervenții chirurgicale, precum dilatație sau chiuretaj.

Tratament

Cu cât BIP este diagnosticată mai repede, iar complicațiile nu există, cu atât tratamentul este mai eficient și mai usor suportat de pacientă.

Tratamentul standard pentru boala inflamatorie pelvină constă în administrarea antibioticelor, iar acesta durează 14 zile. Deși persoana respectivă poate începe să se simtă mai bine mai devreme este necesară administrarea tratamentului în toată aceasta durată de 2 săptămâni. În caz contrar, infecția poate sa reapară. Se recomandă evitarea raporturilor sexuale până la terminarea tratamentului și dispariția infecției.

Remediile fitoterapeutice cu proprietăti antimicrobiene sunt: echinaceea sau galbenelele, fie sub formă de ceai, fie sub formă de tinctură.

Recomandări DoctorAS:

  • Evitarea spălăturilor vaginale pentru a nu distruge flora bacteriană saprofită de la nivelul vaginului.
  • Efectuarea corectă, zilnică, precum și înainte și după contactul sexual a igienei organelor genitale externe cu produse special create pentru zonă intimă, care au un pH adecvat.
  • Evită să mergi desculță pe gresie.

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu