Colesterol Mărit? Depistarea și Menținerea Sub Control a Hipercolesterolemiei

Colesterolul este un tip de grăsime care există deja în corp, dar și în alimentele pe care le consumăm de obicei. Neglijarea regimului alimentar și consumul de alimente grase, amplifică nivelul de colesterol din corp ducând la diferite afecțiuni. Nivelul crescut de colesterol poate favoriza bolile de inimă sau accidentele vasculare cerebrale.

Colesterolul este în majoritatea cazurilor un rezultat al stilului de viață haotic și al dezechilibrului alimentar. Așadar, o dietă sănătoasă, exercițiile fizice, tratamentul indicat de medic și consumul de suplimente nutritive descurajează dezvoltarea colesterolului  și implicit, a bolilor de inimă.

Partea mai puțin bună este faptul că nivelul mare de colesterol nu oferă semne timpurii, ci doar atunci când se formează plăcile de aterom pe vasele de sânge. Mai exact, când inima este deja în pericol. De aceea este indicat să îți faci analizele anuale pentru a evalua nivelul de colesterol din organism.

Totuși, există câteva mici semnale de alarmă care indică depășirea nivelului sănătos de colesterol și anume: dureri în piept, de spate sau de ceafă, mâini și picioare reci, stări de amețeală, oboseală nejustificată și respirație întreruptă.

Creșterea nivelului normal de colesterol: cele mai comune cauze

Există numeroși factori care favorizează creșterea colesterolului. Dintre aceștia, cei mai întâlniți la pacienți sunt următorii:

  • Consumul de grăsimi de origine animală (carne și lactate grase) și de margarină, ulei de palmier, dulciuri, fast-food, etc.
  • Obezitatea
  • Sedentarismul
  • Fumatul afectează pereții vaselor de sânge și încurajează acumularea grăsimilor
  • Diabetul: Creșterea nivelului de zahăr participă la producția de colesterol nesănătos, diminuând nivelul de colesterol bun. Mai mult, această afecțiune deteriorează structura vaselor de sânge, lăsând spațiu pentru depozitarea grăsimilor în interiorul acestora.
  • Circumferința taliei: Riscul de a dezvolta hipercolesterolemia este mult mai mare dacă ai minimum 102 cm în talie (în cazul bărbaților), respectiv 89 de cm în cazul femeilor.
  • Hipotiroidismul
  • Moștenire genetică de la unul dintre părinți
  • Vârsta: după 20 de ani, colesterolul crește natural, iar după 50 de ani, se formează depozite mari în sânge.

Dacă nu este respectat regimul impus de medic și nu au loc modificări pozitive în stilul de viață, colesterolul provoacă ateroscleroza și implicit accident vascular și infarct.

Gestionarea nivelului de colesterol

În primul rând, trebuie schimbat modul de viață. Este important să includem în rutina zilnică sportul, alimentația sănătoasă, suplimentele nutritive pentru creșterea colesterolului bun și scăderea colesterolului nesănătos și bineînțeles, tratamentul recomandat de medicul specialist.

Pentru grăsimi sănătoase, cele mai indicate sunt alimentele precum: pește, avocado, nuci și semințe, ulei de semințe de struguri, ulei de floarea-soarelui, boabe de soia. Se recomandă limitarea consumului de brânză, unt, gălbenușuri și carne animală cu procent crescut de colesterol.

Mișcarea zilnică de 30-60 de minute, plimbările lungi, antrenamentele cu greutăți, sesiunile pe banda de alergat și exercițiile de rezistență te pot ajuta la creșterea colesterolului HDL.

Fumatul favorizează cancerul și bolile de plămâni. Substanțele din fumul de țigară încurajează formarea de plăci în interiorul arterelor și distrug vasele de sânge.

Identificarea nivelului prea mare de colesterol

Colesterolul mărit se manifestă printr-o senzație de greutate. Acumularea colesterolului nesănătos în artere provoacă problemele digestive și senzațiile periodice de greutate. Lipidele din ficat și vasele de sânge afectează metabolismul și implicit buna funcționare a digestiei.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu