Zincul poate fi un remediu miraculos în tratarea răcelii

Răceala reprezintă o afecțiune comună adulților cu o medie de 2-4  episoade pe an, durată medie fiind de 7 zile sau în 25 % din cazuri de până  la  2 săptămâni. O analiză recentă care a analizat 13 studii terapeutice și 2 studii preventive a demonstrat că durata răcelii este redusă dacă se ia zinc în prima zi de apariție a bolii și de asemenea se reduce severitatea afecțiunii.

Deşi mecanismul exact de acțiune al  zincului  este necunoscut se crede ca acesta ajută limfocitele killer care ucid celulele infectate  de virus. Zincul ionizat poate acționa prin inhibarea formării de proteine virale  şi/sau  protejarea membranelor celulare.

De obicei  replicarea virală are loc în prima zi de debut a  simptomelor, şi acesta este intervalul de timp în care intervenţia este cea  mai benefică, deşi chiar și administrarea în termen de 3 zile poate să aibă beneficiu. Autorul studiului a estimat căadministrarea de 75 mg/zi sau mai mult din zinc ar putea reduce durata  unui episod de răceală cu 32%.

Cercetătorii sunt de părere că este necesară o analiză mai aprofundată pentru a stabili doza optimă, durata şi formularea de zinc necesare administrării. De asemenea, oamenii de știință recomandă utilizarea de zinc cu prudenţă mai ales în cazul celor cu boli cronice.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu