Zahărul, responsabil de senzația de oboseală

Senzația de prospețime și energie pe care credeai că o câștigi în urma consumului de zahăr și alte glucide este doar un element al imaginației tale. În realitate, zahărul acționează mai degrabă ca un sedativ.
Cercetatorii au ajuns la concluzia că orexina (mult studiată în ultimul timp pentru funcțiile sale și numită hormonul slăbirii sau leacul alcoolismului), o substanță chimică cerebrală care te menține “treaz”, este inhibată în momentul consumului de zahar. Din fericire însă, există și un remediu împotriva acestui efect.
Lehrer și colaboratorii săi au studiat felul în care diferite alimente acționează asupra secreției de orexină la nivel cerebral. Au descoperit astfel că, în timp ce zahărul scade cantitatea acesteia (ceea ce crează senzația de oboseală), proteinele – în special cele animale care se găsesc în carne, lapte, ouă – excită celulele responsabile de producția de orexină (generând starea de veghe, alerta și senzația de energie). Sfatul cercetătoriilor este să ne asigurăm că desertul nostru conține și proteine.
Aceste studii clarifică faptul că alimentația corectă și sănătoasă nu se bazează numai pe numărul de calorii ingerate și respectiv consumate. Conținutul meselor este ceea ce contează cu adevărat.
Comenteză pe Facebook