Yoga, de la meditație la un organism sănătos
Yoga, la fel ca și celelalte terapii alternative, stârnește discuții contradictorii. Ba că este o modalitate foarte bună de a te relaxa și a-ți îmbunătăți starea de sănătate generală, ba că este o practică păgână, ocultistă. Se vehiculează că majoritatea practicanților care apelează la yoga, inițial pentru meditație, constată în timp că starea generală a organismului li s-a ameliorat uimitor. Flexibilitatea este mult mai bună, stresurile psihice nu mai au un impact atât de important, iar unele afecțiuni cronice se ameliorează. De-a lungul timpului, yoga s-a dovedit o importantă terapie alternativă și complementară medicinei moderne. Ea trebuie privită însă ca un adjuvant, și nu ca o terapie vindecătoare.
Beneficiile Yoga:
- Potrivit unor surse, prin practica Yoga procesul de îmbătrânire poate fi încetinit. Yoga lucrează toți mușchii corpului. De asemenea ajută în întărirea masei musculare și în dezvoltarea vitalității.
- Minimalizează tensiunea musculară, durerea asociată cu tensiunea musculară și relaxează mușchii.
- Un alt beneficiu se referă la faptul că yoga îmbunătățește nivelul energetic al organismului.
- Yoga sporește concentrarea și îmbunătățește starea de sănătate.
- Reduce nivelul de stres și relaxează întregul organism. De asemenea îmbunătățește funcția cardiovasculară și pe cea pulmonară.
- Normalizează funcțiile endocrine și pe cele gastrointestinale. De asemeanea ajută persoanele care practică yoga să aibă un somn liniștitor.
- Îmbunătățește sistemul imunitar și îl face stabil.
- Respirația adâncă practicată în yoga întărește diafragma și încurajează respirația corectă. Starea de spirit se îmbunătățește, de asemeanea și capacitatea de învățare.
- Beneficiile biochimice ale yoga sunt: scăderea nivelului LDL, creșterea niveluluil HDL, creșterea hemoglobinei, scăderea glucozei din sânge, creșterea numărului de limfocite, creșterea cantității de tiroxină și scăderea cantității de sodiu.
- Au fost efectuate și câteva studii care au demonstrat faptul ca yoga poate fi utilă în completarea tratamentelor antihipertensive, scăzând tensiunea prin eliminarea stresului din mediu.
- De asemenea, s-a demonstrat ca yoga poate să influențeze și starea de bine a organismului, și poate îmbunătăți starea generală a pacienților cu astm bronșic. Se pare chiar că un program de yoga desfășurat pe o perioadă de minim 6 luni are efecte benefice și asupra sclerozei multiple, reducând starea de obosealăși apatie pe care pacienții cu aceasta boală o resimt în mod cronic.
Scurt istoric
Yoga este una din cele 6 școli ale filosofiei Hindu, bazată pe meditațieca o cale spre auto-cunoaștere și eliberare. În India, Yoga este privită ca fiind un mijloc de desăvârșire atât fizică, precum și spirituală. În afara Indiei, Yoga a început să fie asociată în primul rând cu practicarea așa-numitelor asana. Un practicant convins de Yoga este numit yogi, yogin (masculin), sau yogină (feminin). Yoga, ca o combinare între exerciții și meditație este practicată de mai bine de 5 000 de ani.
De când a fost scrisă Bhagavad Gita, ramurile principale ale Yoga au fost clasificate astfel: Karma Yoga, Jnana Yoga, Bhakti Yoga și Raja Yoga. Prima referire la yoga, ramasă în scris, poate fi gasită în Rig Veda, vechimea acesteia fiind estimată a fi în jurul a 3.500 de ani.
Yoga – sport național și internațional
La inițiativa asociațiilor și cluburilor de yoga din România s-a hotărât înființarea Federației de Yoga din România. Este prima federație sportivă de yoga din țară și de aceea își propune recunoașterea acestei activități ca sport, după recunoașterea yoga ca activitate kinetoterapeutică, având în vedere că Federația Internațională de Yoga depune eforturi susținute pentru recunoașterea Yoga ca sport olimpic.
Federația de Yoga din România este membră cu drepturi depline a Federației Internaționale de Yoga și își desfășoară activitatea în baza statutului Federației de Yoga din România și a regulamentelor Federației Internaționale de Yoga.
Cât te costă să practici yoga
În unele cluburi o lună de curs costă 60 sau 40 de lei pentru studenți, elevi, șomeri și pensionari. În altele găsim prețuri cuprinse între 80 de lei pentru 4 ședințe și 125 de lei pentru opt ședințe.
Dacă vrei să practici yoga în Maroc, atunci un sejur de 7 zile + cursuri de yoga costă în jur de 800 euro/persoană.
Aflaţi totul despre “Terapiile Alternative” în cel mai complet ghid din România.
Comenteză pe Facebook