Vărsatul de vânt, boala de toamnă-primăvară

Simptomele vărsatului de vânt

În cazul în care copilul tău are nasul înfundat, rinoree, febră şi i-a apărut o erupţie pe corp, este posibil să nu fie vorba despre o răceală, ci despre varicelă (vărsat de vânt). Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei, alături de oreion, rubeola, rujeolă şi scarlatină.

Majoritatea copiilor fac aceste boli de mici, însă pot exista şi excepţii, unii copii făcând doar unele dintre ele sau deloc.

Varicela apare, de obicei, în epidemii cu frecvenţă mai mare toamna şi primăvara.De regulă, copiii nu fac varicelă în primul an de viaţă, boala afectând copiii cu vârste cuprinse între doi şi zece ani.

Transmiterea bolii se face pe cale aerogenă, sursele fiind,  în principal, bolnavii de varicelă, mai rar cei cu herpeszoster. Bolnavul de varicelă este contagios cu una-dpuă zile înainte de apariţia erupţiei, pe toată perioada eruptivă şi încă şase zile după apariţia ultimului val eruptiv, iar perioada de incubaţie este cuprinsă între 10 şi 21 de zile.

Erupţia de varicelă este reprezentată de vezicule (băşicuţe) care apar în trei-patru valuri, fiecare val fiind precedat de un puseu de febră de mică amplitudine. De obicei, erupţia este mai abundentă la nivelul trunchiului în comparaţie cu membrele. În multe dintre cazuri, veziculele pot să apară atât pe pielea capului, cât şi la nivelul cavităţii bucale.  În timp, veziculele formează cruste care se desprind în aproximativ zece zile.

Varicela poate exista atât în forme uşoare, cât şi în forme severe, acestea din urmă apărând mai ales la persoanele cu imunitate scăzută. Există, de asemea, varicela congenitală, în cazul în care mama nu a fost imunizată înainte de sarcină.

Prevenţia

Împotriva varicelei există un vaccin special, care poate fi administrat după vârsta de un an, opţional, el nefăcând parte din lista de vaccinare inclusă în programul naţional. Vaccinul se face la indicaţia medicului pediatru şi poate preveni apariţia bolii sau poate duce la apariţia unor forme mai uşoare ale bolii.

Tratamentul varicelei

De la primele simptome ale bolii, copilul trebuie să stea izolat la domiciliu. Igiena pielii este foarte importantă pentru că astfel se previne suprainfectarea. Este necesară, de asemenea, combaterea puseelor febrile, dar şi ca părinţii să aibă grijă ca micuţii să nu spargă băşicuţele de pe faţă, pentru că acestea pot lăsa mici cicatrici inestetice pentru toată viaţa.

Scris de Alina Dan

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu