Totul despre bolile de rinichi

Pentru început este nevoie doar să vă imaginaţi cum rinichii, care cântăresc aproximativ 300 de grame, duc povara curăţării şi purificării întregului organism. Fără oprire, ei se ocupă de eliminarea din corp a tuturor impurităţilor şi de menţinerea echilibrului de săruri, potasiu şi apă.

Mai mult decât atât, rinichii au capacitatea de a produce anumite vitamine care contribuie la formarea şi menţinerea sănătăţii oaselor. Şi, ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, tot rinichii sunt responsabili cu monitorizarea formării de globulelor roşii din sânge. Prin urmare, chiar şi o afecţiune minoră a rinichilor poate da peste cap întregul organism. Mai grav este că simptomele iniţiale ale unei boli renale nu ne duc cu gândul către aşa ceva, astfel că putem suspecta o serie de alte afecţiuni până să ajungem la un diagnostic corect.

De aceea, mai jos vă propunem o serie de simptome şi cauze care pot avea legătură şi cu o boală renală:

  • Hipertensiunea. Din cauza stenozei arteriale renale – obstrucţia canalelor care transportă sânge la rinichi – presiunea arterială creşte, apărând hipertensiunea.  Prin urmare, dacă ştiţi că aveţi hipertensiune, este bine să faceţi un control al rinichilor pentru a înlătura această variantă a bolii.
  • Creşterea în greutate. Dacă aţi observat o îngrăşare bruscă, în ciuda faptului că nu aţi schimbat dieta obişnuită, atunci una dintre cauze poate fi o infecţie la rinichi. În acest caz, apa în exces nu este eliminată din organism, din cauza proastei funcţionări a rinichilor, ajungându-se astfel la edem.
  • Anemia. Poate fi greu de crezut dar, da, anemia poate fi cauzată şi de o boală renală.  După cum am amintit, rinichii sunt responsabili de purificarea sângelui, aşa că orice anomalie în funcţionarea lor poate duce la anemie.
  • Mâncărimi la nivelul tegumentelor. Poate fi o alergie, dar, la fel de bine, poate fi şi o infecţie la rinichi. Medicii au constatat că un simptom tot mai des întâlnit la bolnavii de rinichi este mâncărimea pielii.
  • Diabetul. Bolile renale şi diabetul merg mână în mână, spun medicii. Nivelul crescut de sânge bdin organism afectează valva care filtrează reziduurile din rinichi.
  • Infecţia urinară. Urinările dese, incapacitatea de a le controloa, mâncărimile tractului urinar şi, uneori, uşoare sângerări la urinare sunt simptome ale unei infecţii urinare. Afecţiunea este mai frecventă la femei, iar dacă este lăsată netratată, în timp poate afecta rinichii. Pentru a evitat această situaţie, prima măsură pe care trebuie să o luaţi este să beţi zilnic aproximativ 8-10 pahare de apă.
  • Analgezicele. Trebuie să ştiţi că, adminstrarea după ureche – fără prescripţie medicală a analgezicelor vă afectează rinichii. Dacă nevoie de a urina scade simţitor, ar trebui să mergeţi imediat la medicul urolog, deoarece aceasta ar putea fi cauzată de prea multe calmante.

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu