Top alimente inflamatorii pe care să le eviți 

 

Inflamațiile cronice au fost corelate cu multe boli, așa că dacă vei elimina produsele inflamatorii din alimentația zilnică, îți poți îmbunătăți starea de sănătate.

Se știe că inflamațiile sunt rădăcina multor boli. Cancerul se perpetuează prin inflamație – tumorile cresc din ce în ce mai mari pe măsură ce procesul inflamator se desfășoară. În același fel, umflăturile și durerea cauzate de artrită, de fibromialgie și chiar de diabet sau de obezitate au fost corelate cu inflamații cronice din organism. Dietele antiinflamatorii sunt importante, deoarece un regim cu mâncăruri care slăbesc inflamația pot diminua simptomele și chiar întoarce cursul bolii. Unele mâncăruri antiinflamatorii includ verdețuri închise la culoare, struguri negri, nuci, semințe și vegetale colorate.

Însă te-ai gândit vreodată ce feluri de mâncare combat inflamațiile și ce mâncăruri ar trebui evitate?

Iată lista celor 6 alimente inflamatorii pe care trebuie să le eviți:

  1. Preparatele din făină albă
    „Preparatele gătite cu făină albă sunt primele pe listă, pentru că făina albă devine zahăr imediat ce ajunge în cavitatea bucală”, susține Julie Daniluk, nutriționist holistic atestat, autoare a cărții „Hrana care vindecă inflamațiile”. Amidonul se transformă în zahăr imediat, de aceea ridică atât de repede nivelul de zahăr din sânge. Când nivelul de zahăr din sânge crește subit, te alegi cu o inflamație. Mai mult de atât, făina albă este de două ori periculoasă, și din cauza conținutului de gluten. Multor oameni le este greu să digere glutenul și pe acest fond survin inflamații. „O mare parte din populație poartă inflamații în organism tot timpul”, completează Daniluk. Pentru a înlocui preparatele din făina albă, încearcă orezul integral, quinoa, amarantul și tefful, o cereală din Africa ce caștigă popularitate în rândul persoanelor care nu consumă gluten.
  2. Cartofii prăjiti/chipsurile
    Sunt cartofii prăjiți un lucru rău? Problema este că prăjirea mâncării în ulei la temperaturi foarte înalte, cât pentru a face un cartof prăjit să fie crocant, creează o neurotoxină numită acrilamidă, care cauzează inflamații puternice. Singura cale de a rezolva această problemă este de a pregăti hrana la o temperatură mai joasă. Este valabil și pentru cartofii prăjiți. Încearcă să coci cartofii în cuptor și să consumi chipsurile care nu conțin ulei. Fulgii de porumb organic reprezintă un substitut bun dacă dorești să consumi un aliment crocant.
  3. Cârnații la grătar
    Cea mai mare problemă cu cârnații, și putem include aici și șunca, sunt nitrații pe care îi conțin. Am tot auzit despre nitrați în ultimii ani – sunt produse chimice cauzătoare de cancer, care provoacă inflamații. Chiar mai rău, gătim grăsimi animale la temperaturi înalte în tigaie, iar urmele negre formate din pricina supraexpunerii la căldură, numite creozot, sunt de asemenea cancerigene.

Vitamina C poate proteja organismul de nitrați. Așadar, în cazul în care consumi ocazional aceste alimente, ar fi indicat să mănânci și o portocală alături de ele. Ai posibilitatea să le eviți, să le coci în loc să le prăjești, să încerci să treci la carnea fara nitrați.

  1. Cola
    Caramelul care colorează în maroniu băutura de cola conține un produs chimic care a fost interzis în unele țări, însă nu și în România. Se numește 4-metilimidazol sau 4-MI, este un derivat al amoniacului și s-a dovedit cauzator de cancer la animalele de laborator. Nutriționistul crede că ar trebui evitat, chiar dacă încă nu s-au stabilit nivelurile de siguranță pentru consumul de către oameni.

Mai mult, cola conține o dublă doză de inflamator, deoarece se găsesc 9 lingurițe de zahăr într-o cutie de 250 ml. Zahărul provoacă o creștere subită a nivelului de insulină și cauzează inflamații cronice. „Orice lucru care cauzează cancer este inflamator, din moment ce cancerul este cea mai inflamatoare boală dintre toate. Orice hrană ce ridică riscul de cancer dă naștere inflamațiilor”, a explicat Daniluk.

  1. Floricelele făcute la microunde
    Untul artificial care dă savoare celor mai multe tipuri de floricele de porumb a fost corelat cu inflamații grave. Din moment ce cunoaștem că aburii pungilor conțin substanțe iritante pentru plămâni, atunci ne putem aștepta la multe efecte negative asupra sistemului digestiv. Conțin, de asemenea, grăsimi de la uleiurile îndelung procesate și hidrogenate parțial, gătite la temperaturi înalte, iar aceste grăsimi incomplete sunt inflamatorii. Ca alternativă, se recomandă floricelele de porumb făcute în casă, fără ulei. Dacă nu te deranjează să folosești cuptorul cu microunde, încearcă să pui 4 linguri de boabe de porumb de floricele într-o pungă de hârtie pentru împachetat mâncare și închide strâns partea de sus. Las-o în cuptorul cu microunde timp de 2 minute sau până când pocniturile încetinesc. Presară parmezan și rozmarin peste ele.
  2. Dulciurile care conțin coloranți artificiali
    Coloranții artificiali sunt făcuți pornind de la produse prelucrate din petrol și benzină și pot cauza disfuncții în procesele chimice normale ale organismului sau la nivel hormonal, ceea ce poate conduce la inflamație. În Statele Unite, 5 coloranți alimentari mai sunt în uz, deși au provocat multe controverse. Unii cercetători consideră ca aceștia sunt responsabili pentru apariția mai multor boli, pornind de la ADHD, la migrene și la bolile Alzheimer și Parkinson.

Jeleurile, acadelele și gumele de mestecat colorate natural sunt disponibile la multe băcănii. Dulciurile colorate natural sunt făcute din sfeclă și morcovi. Caută dulciurile cu eticheta pe care este indicat că „nu conțin coloranți artificiali, arome sau conservanți”.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu