Rozmarinul şi puterile sale ”supranaturale”
De la revigorarea musculaturii şi până la a da savoarea salatelor de vară, rozmarinul este planta-minune care le poate face aproape pe toate. Când vorbesc despre beneficiile rozmarinului, nutriţioniştii şi fitoterapeuţii sunt mai mult decât entuziasmaţi.
Nu demult, ei au constatat şi calităţile sale revigorante, atunci când este folosit pentru ceai. Astfel, spun ei, consumul de ceai combate balonarea şi reduce retenţia de apă.
Dar ce spuneţi despre rozmarin şi efectele sale asupra scalpului? În cazul în care aveţi o piele a capului uscată şi care pe deasupra vă mai şi mănâncă, dermatologii recomandă, pentru a scăpa de aspectul şi senzaţia neplăcută, să folosiţi ulei de rozmarin. Pe lângă proprietăţile lui calmante, acesta are şi rolul de a creşte circulaţia sangvină la nivelul scalpului şi de a ameliora senzaţia de uscăciune.
Dermatologii propun şi o reţetă de tratament al scalpului cu probleme, reţetă care poate fi foarte uşor de realizat chiar şi acasă.
- Pasul 1: amestecaţi un sfert de ceaşcă de miere cu un sfert de ceaşcă de ulei de măsline şi trei picături de ulei esenţial de rozmarin ( se găseşte în magazinele cu produse naturiste)
- Pasul 2: amestecul se încălzeşte la bain marin (atenţie, nu înfierbântaţi!)
- Pasul 3: cu acest amestec călduţ se ung atât scalpul cât şi părul , după ce acestea au fost umezite în prealabil.
- Pasul 4: se acoperă capul cu un prosop şi se lasă aşa timp de 30 de minute, după care se spală părul cu un şampon pentru scalp delicat.
Combate cancerul de la grătar
Până nu demult se spunea despre carnea gătită pe grătar că este cea mai sănătoasă. Recent însă, sunt trase tot mai multe semnale de alarmă cu privire la potenţialul cancerigen al alimentului preparat în acest fel. Cea mai periculoasă pentru sănătate este crusta care se formează pe suprafaţa cărnii şi care conţine niveluri foarte mari de compuşi cancerigeni, spun specialiştii, citaţi de site-ul www.healtcastle.com. De aceeaşi părere este şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare. Dar dacă alegeţi să condimentaţi carnea pentru grătar cu rozmarin, pericolul dispare, spun nutriţioniştii americani, deoarece antioxidanţii naturali din rozmarin pot reduce cu până la 92% nivelul de chimicale cancerigene formate în timpul preparării la grătar.
Specialiştii chiar ne sfătuiesc cu privire la modul în care putem folosi rozmarinul pentru preparatele la grătar. Aceştia spun că este cel mai bine să-l adăugăm proaspăt şi tocat în marinată, sau să-l amestecăm în compoziţia pentru hamburger.
Trambulină pentru memorie
Surprinzător sau nu, un raport publicat în ”International Journal of Neuroscience” arată că, inspirând aromele rozmarinului, creşte capacitatea de memorare. ”Aromele de rozmarin conţin compuşi care acţionează supra sistemelor neurotrasmiţătoare, implicit asupra memoriei”, se precizează în studiul citat. Astfel, se recomandă ca, în perioadele de solicitare a memoriei (de exemplu în perioada examenelor), să se recurgă la aromoterapia cu uleiuri volatile de rozmarin.
Benefic pentru musculatură
Datorită uleiurilor terapeutice din compoziţia sa, rozmarinul acţionează şi asupra musculaturii, pe care o relaxează, explică fizioterapeutul Trisha Shirey.
Ea sugerează o reţetă pe bază de rozmarin pentru relaxarea musculaturii încordate:
- Se amestecă un sfert de ceaşcă de sare de mare cu frunze proaspăt tăiate de rozmarin
- Se adaugă trei linguri de ulei de măsline extravirgin şi câte trei picături de ulei esenţial de rozmarin, respectiv ulei esenţial de mentă. Întreaga compoziţie se amestecă până devine ca o pastă.
- Cu această pastă masaţi uşor zona afectată, după care clătiţi cu apă caldă.
Scris de Alina Dan
Comenteză pe Facebook