Prostata, glanda care ameninţă

250 de bărbaţi mor zilnic în Europa ca urmare a cancerului de prostată.

Prostata este o glandă situată chiar sub vezica urinară la bărbaţi şi are, în mod normal, mărimea unei nuci. Ea secretă un lichid care dă spermei posibilitatea ca, după ejaculare, să ”înoate” şi să ajungă la colul uterin. În cazul în care prostata se măreşte sau este inflamată, pot să apară probleme. Glanda aceasta este şi un loc obişnuit unde se poate plasa cancerul, mai ales la bărbaţii în vârstă.

Prostata începe să se mărească la majoritatea bărbaţilor în jurul vârstei de 50 de ani. Această stare, cunoscută ca hipertrofie de prostată benignă (neinflamată şi necanceroasă), nu necesită niciun tratament dacă nu produce simptome. Dacă prostata se măreşte atât încât să preseze uretra care o traversează, va obstrucţiona fluxul urinei, ceea ce poate duce la senzaţia de urinare deasă, care poate deveni tot mai lentă.

Inflamarea prostatei se numeşte prostatită şi aceasta este rezultatul unei infecţii, de obicei transmise sexual. Ea mai poate să apară după anumite exerciţii fizice care zguduie corpul, cum ar fi joggingul, care au fost făcute cu vezica plină.

Cum se manifestă

Simptomele includ o senzaţie de jenă chiar în spatele scrotului şi durere în zona lombară şi abdominală, putând apărea, de asemenea, şi dureri la urinat. Urina poate fi tulbure, poate chiar să conţină şi sânge, să miroasă înţepător (mirosul poate fi asempnat cu acela de peşte) şi, dac nu este depistată la timp, poate să apară şi febra.

Riscul de cancer de prostată poate creşte după vârsta de 40 de ani. La început, boala poate fi asimptomatică. Ea poate fi depistată printr-o simplă analiză de sânge (APS), însă medicii specialişti spun că metoda nu este una sigură şi că nu poate fi folosită la diagnosticare.

Cum prevenim

În primul rând, alimentaţia este foarte importantă. Se recomandă consumul de alimente bogate în zinc, betacaroten, flavonoide şi vitaminele C şi E.

”Consumaţi mai multă fasole, nuci şi seminţe şi trei porţii de peşte gras pe săptămână”, recomandă nutriţioniştii care subliniază că peştele gras este bogat în acizii graşi Omega 3 care cresc imunitatea şi previn apariţia prostatitei.

De asemenea, exerciţiile zilnice ajută prostata, prin stimularea circulaţiei pelviene. Ejacularea regulată este şi ea bună pentru prostată, dar şi statul în lumina naturală a soarelui pentru cel puţin o jumătate de oră zilnic.

În cazul în care aveţi deja prostata mărită, evitaţi următorii factori de risc:

  • Amânarea urinării, mai ales atunci când aveţi vezica plină
  • Exerciţiile fizice care implică sărituri, mai ales când aveţi vezica plină
  • Constipaţia
  • Fumatul
  • Contactul sexual neprotejat, în afara unei relaţii monogame de lungă durată.

Când trebuie să vă adresaţi medicului

Un control medical este necesar în cazul în care

  • Simţiţi des nevoia de a urina şi debitul este slab.
  • Aveţi dureri la urinare
  • Aveţi febră, eventual însoţită de dureri de spate sau de burtă (abdomen)
  • Aveţi sânge în urină sau o scurgere

În cazul în care nu puteţi urina, vi se umflă regiunea partea inferioară a abdomenului sau aveţi dureri mari, apelaţi de urgenţă la ajutorul medicului.

La clinica de chirurgie a Spitalului „Sf. Maria” din Capitală există mijloace simple şi moderne de depistare a cancerului de prostată în fazele mai ”uşoare”, unu şi doi. Aceeaşi tehnică este folosită şi în cadrul clinicii HIFU Terramed Conformal din Bucureşti.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu