Produsele pentru protecție solară și avantajele utilizării acestora

Când vine vorba de sănătate, oamenii de știință rar fac afirmații care nu încep cu ”poate”.  Există excepții, iar printre acestea,  ”expunerea excesivă la soare produce cancer de piele”.  La fel, nu există dubii în ceea ce privește faptul că soarele produce îmbătrânirea prematură și aspectul de piele ridată. Efectele acestea nu sunt rezervate doar fermierilor care muncesc pe câmp sau persoanelor care venerează soarele în căutarea bronzului perfect. Copiii sunt, de asemenea, vulnerabili.

Din fericire, există  protecție chimică. Nesiguranța apare când trebuie să decidem ce fel de produs să folosim, respectiv dacă copii au nevoie de produse speciale pentru ca au pielea mai sensibiliă.

Provocarea este clară: alegeți un produs care poate fi aplicat pe piele pentru a reduce expunerea la întreg spectrul UV. Asigurați-vă că acest produs nu se degradeaza sub expunerea la lumină, nu are toxicitate topică sau sistemică, este minim absorbit în organism, este rezistent la apă, nu are efect  ”gras”, este cosmetic acceptat și nu pătează hainele.

Debutul produselor de protecție solară

Primele produse comerciale au apărut în 1960 și au fost realizate să ofere protecție împotriva UVB și UV cu lungimi de undă scăzute (290-320 nm). Acestea sunt radiațiile care provoacă arsuri solare, principalul motiv de îngrijorare la vremea respectivă. Ulterior,  UV cu lungimi de undă ușor mai crescute au fost diminuate protectiv. Găsirea compușilor chimici care să absoarbă UVB nu a fost dificilă, astfel că s-a folosit PABA, octocrilen, acid fenilbenzimidazol sulfonic,  diverși cinamați și salicilați.

Produse cu concentrații diferite ale acestor ingrediente au fost introduse pentru diferitele tipuri de piele, fiecare figurându-i un FPS (o măsură a timpului necesar pielii pentru a se înroși comparativ cu ”fără protecție”). Valoarea FPS este determinată în laborator aplicând pe pielea voluntarilor 2mg/cm² de produs.

De exemplu, un produs cu FPS 15 înseamnă că este util unei persoane care începe să se înroșească în 10 minute și poate sta la soare 150 minute până să experimenteze vreun efect vizibil la nivelul pielii.

Pe măsură ce s-a stabilit o corelație directă între cancerul de piele și UVB , concentrarea s-a orientat de la prevenirea arsurilor solare la prevenirea apariției cancerului de piele, rezultând o industrie înverșunată a produselor cu FPS din ce în ce mai mare. În realitate, FPS 15 blochează 94% din UVB, cu 3% mai puțin față de un produs etichetat cu FPS 30. În orice caz, aceste valori sunt valabile doar în cazul în care este aplicată aceeași cantitate ca și în cea folosită în laboratoare, în cazul studiilor. Majoritatea oamenilor aplică mult mai puțin de 2mg/cm² și nu beneficiază de protecția de care cred că au parte.

Trecerea de la UVB la UVA

Altceva a început să devină mai evident. S-a descoperit că UV cu lungime de undă mai mare (320-400nm), cunoscute ca și UVA, anterior considerate inocente, penetrează mai profund pielea față de UVB și sunt responsabile de îmbătrânirea și ridarea prematură a pielii, fenomen cunoscut ca “photo-aging”. Comparativ cu UVB,  ele pot trece și prin geam. Mai mult, UVA sunt potențial carcinogene.

Acest lucru a dus la crearea unei noi clase de produse care protejează pielea atât față de UVA cât și de UVB (practice, nu produse care să absoarbă unele lungimi de undă, ci produse care să reflecte întreg spectrul UV).

  • Dioxidul de titaniu și oxidul de zinc, ambii pigmenți minerali, corespund cerințelor,  dar lasă un reziduu alb pe piele, iar cererea era pentru molecule cosmetic acceptate, capabile să absoarbă UVA.
  • Oxybenzona și avobenzona se ridică la standardele impuse. Există un”dar”. Când oxybenzona absoarbe lumina UV, devine energizată și o parte din această energie este disipată prin producția de radicali liberi (specii molecular active care au fost legate de apariția cancerului). Oxybenzona suferă o reacție în prezența luminii UV prin care se formează un produs numit ”semiquinona”, care la rândul ei inactivează o parte din antioxidanții din piele, precum glutaționul redus. Acesta nu este un lucru bun având în vedere că antioxidanții oferă protecție împotriva radicaliilor liberi. De parcă nu ar fi fost de ajuns, s-a demonstrat că oxibenzona poate mima comportamentul estrogenilor (cel putin la peștii expuși la doze mari). Prin urmare,  a fost catalogată ca un “distrugător endocrin”. Însă, nu există nicio dovadă în literatura ștințiifică de specialitate că oxybenzona ar fi legată de vreo problemă de sănătate la oameni , exceptând fotodermatita, o reacție a pielii determinată de expunerea la soare. Există o sumedenie de produși, atât chimici cât și naturali,  care controlați precum oxybenzona, ar putea fi legați de aceste probleme. Ftalatii, bisphenol A, extracte de soia și diverse pesticide sunt estrogenice. Trăim într-o lume plină de substanțe- asemănătoare hormonilor- și o analiză completă ar evidenția sute dintre ele. Prin acestea se justifică faptul că efectele oxybenzonei sunt supraevaluate.
  • Avobenzona este estetică și neiritantă, dar devine instabilă după câteva ore de expunere la lumina UV. Totuși, stabilitatea ei este crescută când se combină cu oxybenzona, mai ales dacă se adaugă un agent de stabilizare precum dietilhexil-2, 6-naftalene (DEHN). Această combinatie este dezvoltată de Neutrogena și se numește Helioplex. O întrebare importantă se ridică: ce se întamplă cu energia UV pe care aceste substanțe chimice o absorb? Energia trebuie să se ducă undeva. Răspunsul este următorul: DEHN preia energia absorbită de avobenoza și o transferă oxybenzonei care apoi o transformă într-o lumină fluorescentă roșie, inofensivă.
  • O altă protecție solară eficientă, cu spectrul larg, este acidul tetrafalydin dicamfor sulfonic, care este reprezentat de marca înregistrata Mexoryl. Este stabil, absoarbe lumina UV și împrăștie această energie sub formă de căldură inofensivă. Mexoryl nu se absoarbe prin piele, deci nu există probleme de siguranță.

Recent, au fost descoperite produse excelente care folosesc  dioxid de titaniu și oxid de zinc și care nu lasă peliculă albă. În present, este dificil de apreciat câtă protecție este oferită împotriva UVA pentru ca nu este dezvoltat un sistem asemănător FPS. Dar, se lucrează în acest domeniu.

De asemenea, produsele de protecție solară conțin şi alte ingrediente pe lângă acelea care reduc expunerea la UV. Retinil-palmitatul , adăugat la unele produse cu scopul de a reduce “foto-îmbătrânirea”, este potenţial carcinogen (studiu efectuat pe rozătoare).

Să ne ferim de cancer

Utilizarea produselor de protecție solară a devenit, cu siguranță, o realitate. Nu mai spunem că acestea pot preveni apariția cancerului de piele, ci spunem că o fac cu siguranță. Un studiu efectuat în Australia, unde cancerul de piele este o adevărată probelmă, a implicat 1.600 de subiecți care au folosit protecție solară în fiecare zi, timp de 4,5 ani. Rata apariției cancerului de piele cu celule scuamoase a fost cu 40% mai mică față de grupul de control care a urmat regulile de îngrijire a pielii fără a primi instrucțiuni speciale în ceea ce privește produsele de protecție solară.

Produsele de protecție solară pot preveni cancerul de piele care nu este o afecțiune rară. Organizația Mondială a Sănătății estimează 48.000 decese în fiecare an determinate de melanom (cel mai probabil legat de expunerea la soare, dar nu concludent dovedit) și 12.000 decese din cauza altor forme de cancer de piele.

Ce produs alegem?

Recomandările generale sunt de a căuta un produs cu FPS 30 ce conține avobenzona, Mexoryl, dioxid de titaniu sau oxid de zinc. Având în vedere că dioxidul de titaniu (5%) și oxid de zinc (10%) sunt cel mai puțin iritative pentru piele, produsele care conțin aceste ingrediente sunt cel mai potrivite pentru copii. Sugarii trebuie protejați cu haine, dar nu există dovezi care să sugereze că produsele de protectie solară nu pot fi folosite pe părțile expuse. De asemenea, sunt disponibile produse fără parfum, în cazul în care există o problemă legată de alergii și sensibilități.

Protecția solară trebuie aplicată cu 15 minute înainte de expunere. Ca recomandare generală,  o cantitate de produs echivalentă unui „shot de tequila”ar trebui aplicată pe întregul corp și o jumătate de linguriță pe față. Reaplicați frecvent! Uitați de termeni precum „rezistent la apă”,”protecție pentru întreaga zi”, „rezistent la transpirație”.Nu înseamnă mult.

Dacă vă gândiți să cumpărați ceva „fără chimicale”nu faceți o afacere bună pentru că nu cumpărați decât un gol. Produsele de protecție solară nu trebuie utilizate în scopul de a ne prelungi expunerea la soare, ci mai degrabă pentru a proteja pielea când expunerea este iminentă. Mai presus de orice, este important să ne amintim că , din păcate, nu există așa ceva precum „bronz sănătos”.

 

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu