Pericolul verde. Feriţi-vă de otrava din ceapă şi usturoi!

  • Odată cu venirea primăverii suntem tentaţi (chiar forţaţi) să alegem ca mâncarea să fie tot mai proaspătă şi mai săracă în grăsimi, astfel că apelăm cu drag la aşa-numita verdeaţă. Este ceva nemaipomenit, este indicat, iar beneficiile pentru organism sunt maxime. Din păcate, există şi reversul medaliei, mai puţin cunoscut, care poate dăuna suficient cât să producă probleme majore în funcţionarea corespunzătoare a organismului. DoctorAS

    prezintă, începând de azi, un serial în urma căruia veţi afla care sunt pericolele la care ne expunem când consumăm în exces sau în combinaţii nepotrivite anumite legume, fructe sau plante medicinale. Primul episod este dedicat pericolului pe care îl poate reprezenta ceapa. Dar şi câteva beneficii.

”Acum câteva zile m-am trezit la 3 dimineaţa cu un copil cu febră şi năsuc mucios, rugându-mă să-i iau temperatura şi să-i dau “michimente” că a răcit… După ce i-am dat linguriţa de siropel Panadol, am luat o ceapă, am tăiat-o şi am aşezat-o într-un bol, exact lângă perna copilei… 5 ore mai târziu, când ne-am trezit, nu mai avea febră, doar năsuc un pic mucios, iar ceapa arăta îngrozitor şi mirosea de ziceai că a putrezit demult”, asta este povestea unei mămici care a experimentat şi o altă latură a fabuloasei cepe.

Din studiile efectuate asupra proprietăţilor şi efectelor cepei şi usturoiului, s-a descoperit că aceste două vegetale deosebite au proprietatea de a “absoarbe” viruşii şi bacteriile, în momentul în care sunt “activate”, adică atunci când sunt curăţate şi intră în contact cu aerul. Tocmai de aceea este total contraindicat ca vegetalele acestea să fie consumate la mult timp după curăţare.

Astfel, în trecut, în tradiţia românească ceapa şi usturoiul se “desfăceau” la masă şi se mâncau direct. Nu se preparau spre a se lăsa “pe mai târziu”. Astfel, procesul de absorbţie al viruşilor şi bacteriilor se produce doar în interiorul organismului, preluând de acolo microbii.

În cazul în care ceapa şi usturoiul nu se consumă “pe loc”, în contact cu aerul ele încep “absorbirea” de viruşi şi bacterii din mediul înconjurător pe care noi apoi le introducem în organismul nostru gata “împănate”.

Deci, nu uitaţi că este periculos să tai o ceapa şi s-o foloseşti pentru gătit, după câteva ore sau chiar a doua zi. Devine otrăvitoare într-o singură noapte (chiar şi dacă stă într-o pungă în frigider!) şi creează bacterii toxice care pot provoca infecţii stomacale din cauza excesului de secreţie biliară şi chiar intoxicaţii puternice.

Şi încă un lucru foarte important: nu cumpăraţi fire de ceapă sau usturoi verde cărora le-au fost retezate “mustăţile”. Acolo, este deja deschisă portiţa pentru microbi.

PS- câinii nu au voie să mănânce niciodată ceapă, nici proaspătă, nici gătită. Stomacul lor nu o poate metaboliza şi sunt şanse să moară în chinuri.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu