Pericolul substanţelor teratogene asupra fătului
DoctorAS v-a prezentat lista unora dintre substanțele care afectează copilul încă din viaţa intrauterină, iar azi o întregim. Află ce rău îți pot face altele substanțe teratogene (care produc malformații, anomalii – n.r.) , unele folosite, din păcate, prea mult și înainte dar și în timpul sarcinii, precum drogurile etc.
Etretinat – retinoid cu administrare orală ( derivat de vitamina A). Este asociat cu anomalii severe similare celor provocate de isotretinoid. De remarcat faptul că, efectul teratogen este prezent și dacă momentul concepției este după întreruperea tratamentului ( timpul de înjumătățire este de 120 de zile, însă substanța rămâne prezentă în ser pentru 3 ani ) – motiv pentru care se recomandă o pauză de 2 ani de la întreruperea tratamentului până la momentul concepției.
Isotretinoid – izomer de vitamina A folosit în afecțiunile dermatologice. Isotretinoidul este considerată una dintre cele mai teratogene substanțe aflate în uz. Contraindicate în timpul sarcinii sunt toate produsele pe bază de vitamina A. Folosit în primul trimestru, prezintă un risc de avort, iar dacă avortul nu se produce, efectul malformativ se păstrează, se pare, tot pentru folosirea substanțelor în sarcină incipientă ( trimestrul I). Are clearance (eliminare din organism) rapid și nu mai prezintă risc malformativ după terminarea tratamentului. Malformațiile implică anomalii ale craniului, sistemului nervos central, timusului, agenezie sau stenoză de canal auditiv extern și cheilognatopalatoschizis.
Leflunomid – substanță activă din diverse medicamente folosite în tratamentul poliartritei reumatoide active sau artritei psoriazice active. S-a demonstrat pe studii cu animale că provoacă: hidrocefalie, anomalii ale ochiilor, scheletice și moarte embrionară. Trec aproximativ 2 ani de la terminarea tratamentului până să fie nedetectabil în ser
Litiul –folosit în psihiatrie ( tulb depresivo-maniacă) poate produce anomalie Ebstein – inserarea anormală a valvei tricuspide, ceea ce duce la atrializarea ventriculului drept. Folosit în trimestrul I de sarcină, indică o urmărire sonografică ( cu ecocardiografie fetală) atentă a sarcinii. Folosit în trimestrul III de sarcină, poate da toxicitate fetală tranzitorie cu hipotiroidie, diabet insipid, cardiomegalie, bradicardie, modificări EKG, cianoză, hipotonie.
Corticosteroizii – hidrocortizon, prednison – folosite în tratamentul astmului sau imunopațiilor . S-a demonstrat că folosite în trimestrul I de sarcină cresc riscul de cheilopalatoschizis . Nu sunt însă considerate a reprezenta un risc teratogen crescut.
Iodul radioactiv – utilizat în tratamentul cancerului tiroidian și hipertiroidismului. Trece placenta și se concentrează în tiroida fetală crescând riscul de cancer tiroidian în viitor pentru făt.
Misoprostol – (prostaglandina E1) – medicament folosit în tratamentul ulcerului gastric și în inducerea avortului timpuriu. Procude contracții uterine dureroase drept pentru care crește riscul de avort. Este contraindicat într-o sarcină dorită.
Talidomida – folosită ca antiinflamator și imunosupresiv, sedativ și anxiolitic. Unul dintre cele mai teratogene medicamente cunoscute.Produce malformații la 20% dintre feții expuși ( între zilele 34-50 de amenoree). Produce anomalii structurale derivatelor din mezoderm: membre, urechi, sistem cardiovascular, musculatură intestinală. Este cunoscut faptul că produce fecomelii (mâinile și picioarele legate direct de trunchi), cu un procent mai mare de afectare a membrelor superioare.
Warfarina – anticoagulant cu greutate moleculară mică, care trece bariera placentară și poate cauza anomalii fătului. Există 2 tipuri de defecte apărute dupa expunerea fătului la warfarină. Expunerea între 6-9 săptămâni implică risc de dezvoltare a embriopatiei warfarinice caractericate prin hipoplazie nazală și prăbușirea piramidei nazale. Un risc foarte mare după expunerea unei sarcini incipiente la warfarină este acela de avort. Expunerea fetală în trimestrele II-III produce anomalii variate ale organelor( agenezie de corp callos, malformație dandy-walker, microoftalmie, atrofie de nerv optic, cecitate (orbire) întârziere de creștere, retard mental) prezentând totodată risc de hemoragie.
Droguri:
Amfetaminele- folosite ca stimulante ale sistemului nervos central, în cazul anorexiei și narcolepsiei. Pe studii, folosind femei însărcinate care utilizează diverse derivate de amphetamine, nu s-a demonstrat creșterea incidentei teratogenice.
Methamfetamina – folosită în tratarea obezității, dependenței de droguri și sindromului hiperkinetic la copii. Produce, în cazul femeilor însărcinate, restricție de creștere intrauterină, dar pare să nu crească frecvența anomaliilor congenitale.
Cocaina – derivat de alcalod extras din frunzele de coca. Anestezic local și vasoconstrictor local puternic, stimulant al sistemului nervos central. Cele mai multe efecte ale utilizarii rezultă din puterea vasoconstrictoare și hipertensivă a cocainei. Malformații asociate: defecte scheletale, chisturi periventriculare și subependimare, atrezie ileală, anomalii cardiace, infarcte viscerale, microcefalie și tulburari de comportament, retard mental.
Heroina – cele mai multe studii găsesc heroina cu efecte teratogenice mai puternice decât celelalte droguri. Se asociază cu creștere intrauterină insuficientă a fatului, moarte perinatală. La 40-80% dintre nou-născuții din mame dependente se întâlnesc simptome ca: tremor, iritabilitate, strănut, voma, febră, diaree – care durează, în medie, 10 zile.
Metadona – opioid sintetic folosit în terapia de dezintoxicare. Nu s-a demonstrat efectul teratogen însă se asociază cu risc de naștere prematură, travaliu precipitat, decolare de placentă, lichid amniotic meconial.
Tabacul ( fumatul) – mixul de substanțe din fumul de tigară prezintă, pe lângă efecte teratogenice, fetotoxicitate și efecte vasoconstrictoare puternice care scad nivelul de oxigen din sângele circulant. Efectul direct, în funcție de doză, este restricția de creștere intrauterină cu nașterea consecutivă a unor feți mici pentru vârsta gestațională. Femeile care renunță la fumat devreme în cursul sarcinii nasc, de regulă, copii cu greutăți normale. Fumatul a fost găsit ca factor de risc pentru bolile congenitale de cord, gastroschizis, atrezie de intestin subtire, palat despicat, microcefalie, omfalocel, hidrocefalie.
Insistăm pe ideea că oricare dintre aceste substanțe, și nu numai ( în general, orice medicament în timpul sarcinii) trebuie utilizat la indicația medicului curant (cu aprobarea medicului ginecolog).
Citiţi şi: Substanțe teratogene interzise în timpul sarcinii
Comenteză pe Facebook