Pericolele din meniul tradițional

Fasole cu cârnați sau cu ciolan afumat? Indiferent de ce alegeți la masa de 1 Decembrie, nu ignorați următoarele atenționări!

Ciolanul afumat prezintă concentrații foarte mari de hidrocarburi policiclice aromatice (HPA) provenind de la fumul folosit pentru conservare. Acestea au potențial cancerigen și pot provoca afecțiuni hepatice. Un alt pericol îl reprezintă produsele cu aromă de afumătură, care nu au trecut prin fum! Studiile au demonstrat că aceste substanțe, în anumite concentrații, pot afecta materialul genetic al celulelor.

Cârnații se găsesc pe piață fie proaspeți fie procesați. Primii nu ar trebui să conțină nitriți de sodiu și/sau potasiu – conservanți utilizați pentru cei procesați. Cele două substanțe sunt suspecte de a favoriza anumite tipuri de cancer și alergii. Persoanele sensibile, predispuse la alergii alimentare ar trebui să fie atente și la emulsificatori și excipienți, cum este chiar soia – produs care provoacă alergii multor persoane.

Cârnații conțin, de obicei, cantități mari de sare, necesară la procesare. Prin urmare, fiți precauți dacă aveți probleme cardiovasculare. De asemenea, dacă luați antiinflamatoare în aceste zile, sarea trebuie evitată! Mare atenție și la cârnații din carne de porc – se recomandă să fie fierți pentru a preveni infectarea cu boli asociate Trichinella spiralis.

Cârnații uscați, semi-uscați și/sau preparați ar trebui evitați de persoanele în vârstă, copiii mici, femeile însarcinate și de oricine are un sistem imunitar slăbit.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu