Ochii și alimentația

Antioxidanții, vitaminele și flavonoidele sunt substanțe de care ochii noștri au nevoie urgentă pentru ca vederea să nu fie vătămată. O alimentație corectă reduce procesul de îmbătrânire, precum și instalarea glaucomului.

La unul din cinci oameni acuitatea vizuală scade mai repede decât ar fi normal. Se pare că motivul este legat de prezența radicalilor liberi, care vatămă și anumite zone zone ale globului ocular. Din fericire, antioxidanții neutralizează acest efect. Iar asta se obține consumând din belșug alimentele care îi conțin. De pildă:

  • Morcovi și legume roșii – betacarotenul pe care îl conțin e transformat în organism în vitamina A, care ne apără de orbire.
  • Spanac, broccoli și dovleac – conțin substanțe care ajută ochiul să se adapteze la trecerea de la lumină la întuneric.
  • Struguri – indiferent dacă sunt albi sau negri, ei conțin multe flavonoide, care reduc riscul degenerării maculare.
  • Ardei roșu, kiwi, varză acră – conțin multă vitamina C, care împiedică mai ales instalarea cataractei, o suferință de care sunt atinși cam 50% dintre vârstnici. Tot vitamina C reduce până la 60% riscul de a purta ochelari de vedere. Un recent studiu american a demonstrat chiar că persoanele care iau 100 mg vitamina C, vreme de 10 ani, au toate șansele să nu poarte în veci ochelari.
  • Varză, nuci, uleiuri din plante, semințe de dovleac și de floarea-soarelui. Conțin multă vitamina E și zinc. Lipsa lor duce la slăbirea vederii.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu