Substanțe teratogene interzise în sarcină

Unele dintre cele mai arzătoare întrebări din timpul sarcinii pentru viitoarea mămica sunt : ”ce medicamente am voie sa iau? Dacă iau medicamentul X va dăuna fătului? Prezintă siguranță produsul Y recomandat de medic?”.
Vom prezenta, așadar, o listă cu numeroase substanțe care, de-a lungul timpului, prin intermediul a numeroase studii vaste au dovedit teratogenitate (puterea de a realiza malformații feților expuși la folosirea acestora) sau fetotoxicitate ( capacitatea de a afecta fătul sau nou-născutul expus la folosirea substanței de către mamă). Vom sublinia, de asemenea, cele mai frecvente anomalii produse de aceste substanțe.
Trebuie cunoscut faptul că există numeroase studii realizate pe subiecți umani sau pe animale privind aceste substanțe, doza folosită, modul de expunere, timpul folosirii, studii care de multe ori au arătat concluzii mai mult sau mai puțin contradictorii. Foarte puține dintre substanțele active farmacologic folosite în prezent în clinică sunt certificate ca fiind teratogene, însă, există medicamente a căror folosire a fost asociată cu o creștere a incidenței unor anomalii structurale sau funcționale și sunt, de asemenea, contraindicate în sarcină și pe perioada de alăptare.
Alcoolul – Substanță teratogenă dovedită că produce o serie de malformații fătului dintre care:
– La nivel cardiac: defect de sept atrial sau ventricular, vase de sânge aberante
– La nivel scheletal: sinostoză radioulnară, defecte vertebrale, scolioză
– La nivel renal: rinichi aplazic/hipoplazic, ureter dublu, rinichi în potcoavă
– La nivel ocular: strabism, ptoză, vase retiniene anormale, hipoplazie de nerv optic
– La nivel auditiv: surditate de conducere sau neurosenzorială
Nou născuții și copiii care au fost expuși la consum de alcool în timpul vieții intrauterine pot dezvolta sindrom alcoolic fetal manifestat, pe lîngă posibilitatea apariției anomaliilor de mai sus, prin retard mental, statură mică etc.
Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei ( enalapril, lizinopril, captopril) și blocanți ai receptorilor de angiotensină ( sartanii – losartan, irbesartan, telmisartan) – substanțe folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale ( HTA)
Folosirea lor în timpul sarcinii poate provoca fătului hipotensiune și hipoperfuzie, ischemie renală, anurie, oligohidramnios, dezvoltare pulmonară deficitară, restricție de creștere intrauterină, scurtarea membrelor.
Dietilstilbestrol – denumirea comercială ( Distilbene) este un compus pe bază de estrogeni folosit în trecut pentru a trata hemoragiile din timpul sarcinii și pentru a preveni avortul spontan. În urma unor studii, s-a dovedit efectul teratogen și, drept urmare, a fost scos din uz. Provoacă la feții de sex feminin malformații ale uretrei, anomalii de col și corp uterin care mai târziu conduc la sterilitate.
Efavirenz – compus antiretroviral folosit în tratamentul infecției cu HIV – capabil să producă în caz de expunere fetala anencefalie, cheilopalatoschizis, microftalmie. Se pare că, dintre antiretroviralele folosite în tratamentul infecției cu HIV, lamivudine, nelfinavir, nevirapine, stavudine și zidovudine nu produc malformații.
Ribavirin – utilizat în mod special la copii în tratamentul infecțiilor cu virusul sincițial respirator, este contraindicat la gravide. Produce: malformații ale scheletului, palatului, ochilor, aparatului gastrointestinal.
Bexarotene – subclasa de retinoiz folosită în tratamentul unor forme de leucemie. Crește riscul de aparitie a cheilognatopalatoschizisului ( buză de iepure +palat despicat), anomalii ale ochilor și urechilor, osificare incompletă.
Bosentan – folosit în tratamentul hipertensiunii pulmonare. Utilizat la gravide poate produce fătului malformații ale extremității cefalice, feței, vaselor mari de sânge. Scade efectul oricărui tip de contraceptiv hormonal ( oral, injectabil sau implantabil) de aceea trebuie evitată folosirea lui la femeile de vârstă reproductivă care folosesc contracepție hormonală.
Anticonvulsivantele – utilizate în tratamentul epilepsiei . Cel mai puternic teratogen dintre ele este acidul valproic ( valproatul) – Depakine. Dacă în tratamentul anumitor forme de epilepsie se folosesc asociații de anticonvulsivante, crește riscul de apariție a malformațiilor direct proporțional cu numărul de medicamente folosite. Printre anticonvulsivantele cu potențial teratogen se numără: a. valproic, fenitoină, carbamazepină, fenobarbitalul, lamotrigine.
Dintre antibioticele contraindicate în timpul sarcinii ( sau folosite sub strictă supraveghere medicală conform recomandărilor:
Aminoglicozidele- ( gentamicină, streptomicină). La fel ca și în cazul folosirii lor la adulți, s-a observat la nou-născuți din mame care au urmat tratament cu aceste antibiotice ototoxicitate și nefrotoxicitate. Nu s-a confirmat efectul teratogen al acestor substanțe farmacologice.
Cloramfenicolul – este considerat fetotoxic la niveluri sanvgine crescute, niveluri care rareori se ating atâta timp cât doza utilizată este cea uzuală. Administrat nou-născutului poate produce sindromul copilului gri – manifestat prin cianoză, colaps vascular și chiar moarte.
Tetraciclina – administrată după 25 de săptămâni de sarcină, produce colorația dentiției fătului în galben-maro.
Agenti antineoplazici – contraindicați în sarcină: – ciclofosfamida, methotrexatul, aminopterinul ( produc restricție de creștere intrauterină, osificare deficitară, micrognație, anomalii ale membrelor) și tamoxifenul.
Androgenii – expunerea devreme în timpul sarcinii la produși androgenici crește riscul de hiperplazie adrenală congenital.
Testosteronul sau steroizii anabolizanți – Expunerea unui făt de sex feminin la testosteron duce la diferite grade de virilizare, fuziune labio-scrotala ( expunere după trimestrul I). Derivații de testosteron sunt folosiți frecvent în contracepție .
Medroxyprogesteron – depozit i.m. cu rol contraceptiv – în caz de apariție a sarcinii duce la virilizarea feților feminini și feminizarea feților masculini.
Danazol – derivat de etinil testosteron folosit în tratamentul endometriozei ( țesut endometrial ectopic), purpurei trombocitopenice autoimune, migrenelor, sindromului premenstrual și a unor boli ale sânului. Utilizat în sarcina timpurie poate viriliza feții de sex feminin – fuziunea labiilor, poate duce la malformații de sinus urogenital – cele mai multe necesitând corecție chirurgicală.
Toate aceste substanțe active și, nu numai, nu se vor utiliza pe parcursul sarcinii, decât cu avizul și sub stricta supraveghere a medicului ginecolog.
Comenteză pe Facebook