Mai multe CT-uri, șanse mai mari de tumoră cerebrală
Expunerea la radiaţiile mai multor radiografii efectuate cu ajutorul CT (computer tomograf) înainte de împlinirea vârstei de 15 ani ar putea tripla riscul de a dezvolta mai târziu o tumoră cerebrală sau o leucemie, potrivit unui studiu publicat de revista britanică The Lancet. Cu toate acestea, subliniază autorii, cercetători britanici, canadieni şi americani consideră că acest risc este mic. Ei recomandă totuşi reducerea la minimum a dozelor de radiaţii ionizante emise de CT-uri şi, eventual, recurgerea la alte tehnici adecvate.
Realizat pe baza unui eşantion de 178.604 pacienţi de vârste sub 22 de ani care au efectuat radiografii între 1985-2002 în spitalele britanice, studiul a stabilit pentru prima oară o legătură directă între dozele de radiaţii primite în timpul copilăriei şi un risc crescut de cancer al creierului şi de leucemie.
Utilizate în diagnosticarea medicală, CT-urile permit examinarea organelor în secţiuni transversale (torace, abdomen, osatură etc.) prin penetrarea corpului cu raze X. Potrivit studiului, expunerea la radiaţiile ionizante a două sau trei scanări ale creierului în timpul copilăriei – adică o doză cumulată de 60 miligray (mGy) – ar putea tripla riscul creierului de a se îmbolnăvi peste ani de cancer. Riscul de a contracta o leucemie ar fi de asemenea triplat pentru o doză cumulată de 50 mGy, primită la nivelul măduvei osoase.
Pentru a rezuma, un CT al creierului înaintea vârstei de 10 ani se traduce prin circa un caz suplimentar de leucemie şi un caz suplimentar de cancer al creierului la 10.000 de pacienţi în deceniul care urmează primei expuneri, notează ei.
În cazurile în care sunt investigați copiii, există anumite programe “economisitoare” de radiații pe care medicii le folosesc atunci când recurg la un CT. Doza aplicată copiilor în CT este redusă față de cea pentru adulți. De menționat, însă, că cei mai mulți dintre copiii care primesc CT, RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau radiografii sunt cazuri grave ( accidente, tumori, metastaze, malformații ). O mare parte din ei au cancer și tocmai de aceea medicii recurg la astfel de radiografii.
Trebuie reținut faptul că există și cazuri în care radiațiile sunt chiar benefice pentru copii. Este vorba de radioterapie, indicată copiilor cu tumori maligne, de multe ori neoperabile. .
Mai multe păreri, mai multe studii
Alte studii sunt în curs de efectuare, în special în Australia şi Canada, despre riscurile scanărilor pediatrice, rezultatele lor urmând să apară peste un an sau doi. Până atunci autorii studiului recomandă cea mai mare prudenţă și reducerea dozelor trebuie să fie o prioritate, nu numai pentru comunitatea radiologilor, ci şi pentru fabricanţi .
Comenteză pe Facebook