Lipsa somnului poate duce la obezitate
Privarea de somn afectează regiunile creierului implicate în alegerea alimentelor și poate conduce la opțiuni alimentare nesănătoase, după cum sugerează două studii diferite. Cercetătorii s-au gândit la un mecanism ascuns care asociază lipsa somnului cu obezitatea.
În primul studiu unor subiecți sănătoși li s-a făcut câte o examinare de tip rezonanță magnetică (RMN)după o noapte cu somn normal și una în care nu au dormit și li s-a cerut să-și exprime preferința pentru 80 de alimente din diferite categorii.
Rezultatele au arătat că privarea de somn afectează selectiv și semnificativ lobul frontal al creierului care controlează comportamentele și luarea deciziilor complexe ca de exemplu ce să mâncăm.
În lipsa somnului lobul frontal nu poate integra semnalele complexe de apetit sosite de la alții centri. Aceasta nu duce neapărat la supraalimentare ci ar putea determina consumul unor alimente nesănătoase. Lipsa somnului afectează creierul în luarea unor decizii importante cum ar fi alegerea alimentelor în mod optim.
Un alt studiu bazat pe imagistică nucleară arată că privarea de somn crește răspunsul neuronal la stimulii reprezentați de alimentele nesănătoase. Aceasta ar putea explica de ce apetitul crește după o noapte de nesomn și mai ales apare pofta pentru alimente cu înalt conținut glicemic și bogate în grăsimi.
Concluziile ar fi că somnul insuficient conduce la schimbări asupra modului în care creierul procesează și decide asupra alimentației.
Comenteză pe Facebook