Infecţia cu rotavirus la copii, adesea mortală

Jumătate de milion de copii mor în lume în fiecare an infectaţi cu rotavirus, arată statisticile recente. Cei mai predispuşi la îmbolnăvirea cu rotavirus  sunt copii de la  şase luni la doi de ani, persoanele în vârstă şi acelea cu imunitate scăzută.

Infecţia produsă de rotavirus este cauza cea mai comună de diaree severă în rândul sugarilor şi copiilor mici. Până la vârsta de cinci ani, aproape fiecare copil din lume a fost infectat cu rotavirus cel puţin o dată. Cu fiecare infecţie, imunitatea se dezvoltă, iar infecţiile ulterioare sunt mai  puţin severe. Există cinci specii de acest virus, denumite A, B, C, D şi E.  Cel mai frecvent este rotavirusul de tip A, el cauzează mai mult de 90% din infecţiile la om. Gastroenterita cu rotavirus este, de regulă, o boală uşoară, dar ea poate deveni severă. Se caracterizează prin vărsături, diaree apoasă şi, mai puţin frecvent, prin febră. Rata infecţiilor cu rotavirus atinge un vârf în timpul lunilor de iarnă.

Transmiterea bolii

Virusul se transmite pe cale fecal-orală. Rotavirusurile sunt stabile în mediul înconjurător şi se găsesc în probe de apă care au fost în prealabil tratate pentru eliminarea bacteriilor şi paraziţilor. Cea mai frecventă transmitere se realizează prin contact cu mâinile, suprafeţele şi obiectele contaminate şi, rareori, pe cale respiratorie.

Manifestare

Infecţiile cu rotavirus pot apărea pe tot parcursul vieţii: prima, de obicei, produce simptome, dar infecţiile ulterioare sunt de obicei asimptomatice, deoarece sistemul imunitar oferă o protecţie parţială. Virusul infectează şi distruge celulele care căptuşesc intestinul subţire şi provoacă gastroenterită. Odată ce un copil este infectat cu acest  virus, există o perioadă de incubaţie de aproximativ două zile înainte ca  simptomele să apară.

De multe ori, manifestările debutează cu vărsături urmate de cele patru până la opt zile de diaree, care produc deshidratare. Aceasta este mai frecventă în infecţia cu rotavirus, decât în majoritatea infecţiilor cauzate de bacterii şi este cea mai frecventă cauză de deces la copii.

Tratament

Tratamentul infecţiei acute cu rotavirus este nespecific şi implică gestionarea simptomelor şi, cel mai important, menţinerea hidratării. În cazurile netratate, copiii pot muri prin deshidratare severă. În funcţie de severitatea diareei trebuie realizată rehidratarea orală. Tratamentul cu apă constă în administrarea de apă copilului, care să conţină cantităţi mici de sare şi zahăr. Unele infecţii sunt suficient de grave pentru a justifica spitalizarea, aici, administrarea lichidelor făcându-se pe cale intravenoasă, fiind de asemenea monitorizate nivelul electroliţilor şi glicemia. Deoarece salubrizarea îmbunătăţită nu scade prevalenţa bolii, iar rata spitalizărilor rămâne ridicată, în pofida utilizării rehidratării orale, singura metodă eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea.

STATISTICI

  • Infecţia cu  rotavirus este de obicei o boală uşoară a copilăriei, dar la nivel mondial peste 500.000 de copii sub cinci ani mor de această infecţie, iar  în fiecare an peste două milioane devin grav bolnavi.
  • Din 2006, două vaccinuri împotriva infecţiei cu rotavirus s-au dovedit să fie sigure şi eficiente la copii. Ambele sunt luate pe cale orală şi  conţin virus viu atenuat.
  • În Romania administrarea acestor vaccinuri este opţională.

Cornelia Dogaru, medic boli infecțioase 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu