Ghidul gravidei I – simptome care anunţă sarcina
Momentul potrivit pentru a încerca detectarea prezenţei unei sarcini este întârzierea ciclului menstrual, fiind nevoie să se excludă probabilitatea unor disfuncţii hormonale sau o infecţie ginecologică.
Nu este însă necesar să se aştepte întârzierea menstruaţiei, sarcina putând fi detectată de la două săptămâni după momentul concepţiei.
Trebuie menţionat că simptomele diferă de la femeie la femeie, precum şi de la sarcină la sarcină, chiar la aceeaşi femeie. Inclusiv perioada în care simptomele sarcinii apar este variabilă, la unele femei simptomele clare de sarcină putând să apară abia după o lună, două sau abia în a treia lună de la concepţie, în timp ce la altele simptomele clare se instalează deja după cel mult două săptămâni.
Simptomele obişnuite sunt accesele de greaţă (asociată sau nu cu vărsături), oboseală, ameţeli, posibil chiar leşin, creşterea în volum şi întărirea sânilor, declanşarea bruscă a stărilor de greaţă la vederea sau mirosirea unui aliment (de obicei la peşte), uşoare scurgeri şi sângerări, semn al instalării sarcinii (a nu se confunda cu ciclul menstrual, faţă de care aceste posibile scurgeri sunt foarte reduse cantitativ), declanşarea poftelor alimentare, organismul cerând nutrienţii de care duce lipsă.
Având în vedere că aceste simptome pot apărea şi independent de sarcină, este indicat ca, la apariţia lor, să se facă un test de sarcină.
Cel mai simplu de utilizat este testul de sarcină care se găseşte la orice farmacie, ce înregistrează prezenţa în urină a unei proteine specifice perioadei de sarcină (HCG – human chorionic gonadotropin), concentraţia maximă fiind înregistrată în primele 8-10 săptămâni de la fecundarea ovulului, fiind produsă de placentă sau precursorii săi.
Dacă testul de la farmacie a ieşit pozitiv, sau pentru a confirma rezultatul, femeia se poate adresa unui laborator de analize, care să verifice prezenţa proteinei amintite mai sus (HCG) în probele de sânge sau urină. Probabilitatea reacţiilor fals negative este diminuată după ce au trecut 2 săptămâni de la contactul sexual neprotejat.
De asemenea, o vizită la cabinetul ginecologic poate detecta sarcina după 2-3 săptămâni de la instalare prin efectuarea unei ecografii, sau prin tuşeu vaginal (palparea manuală) după aproximativ o lună.
Dr. Gheorghiţă Anda, medic specialist ginecologie, Medcenter Iaşi
Comenteză pe Facebook