Feriți-vă de otita seroasă! Cauzele și tratamentul acesteia.

Otita medie seroasă este o afecţiune frecventă care poate să apară la orice vârstă (însă este mai întâlnită la copii) și reprezintă acumularea de lichid în spatele membranei timpanice (urechia medie). Lichidul  poate fi seros sau gleros, în funcție de durata suferinţei.

În conditii normale, orice secreție acumulată în cavitatea timpanică este eliminată prin trompa lui Eustachio (tub ce face legătura între urechea medie și faringe) în rinofaring.

Din cauza unui impediment în calea funcționării normale a trompei lui Eustachio, și implicit a lipsei pătrunderii aerului prin ea,  în urechia medie,  apare o diferență de presiune față de mediul extern. Această presiune negativă formată va determina extravazarea (vărsarea) de lichid din capilare în urechia medie și succionarea membranei timpanice.

 

Cauzele otitei medii seroase

Așa cum am explicat, cauzele sunt date de  perturbarea trompei lui Eustachio. Această perturbare poate fi produsă de mai multi factori :

  • Tumefierea mucoasei trompei lui Eustachio, determinată  de infecții ale tractului respirator superior (rinosinuzită maxilară acută), de alergii sau după iradiere
  • Obstructia trompei lui Eustachio de către  hipertrofia de vegetație adenoide (numită popular polipi la copii), hipertrofia amigdalelor faringiene, tumori nazofaringiene(sunt caracteristice otitei medii seroase unilaterale)
  • Tulburări de ventilație produse de obstructii nazale (deviație de sept nazal, rinită cronică hipertrofică, polipoza nazală)
  • Modificări ale presiunii atmosferice (călătorii cu avionul, scufundări)
  • Dezvoltare anormală sau incompletă a trompei lui Eustachio.

Otita medie seroasă  poate fi acută (evoluție sub 2-3 luni) sau cronică (evoluție peste 3 luni).

Care sunt simptomele

  • Hipoacuzia – scăderea de auz este principalul simptom pe care îl acuză pacientul
  • Senzatia de plenitudine aurală și de tensiune
  • Otalgia – durerea  urechii din cauza presiunii lichidului
  • Se pot percepe zgomote de lichid în timpul mișcării capului dacă pe lângă lichid mai pătrunde și aer
  • Autofonie

Cum se tratează otita medie

Tratamentul otitei medii seroase este atât medicamentos , cât și chirurgical, în funcție de cauza și de durata afecțiunii. În otita medie seroasă acută, tratamentul de elecție este cel medicamentos, administrându-se antiinflamatoare, antihistaminice și picături de nas.

De reținut, că cea mai importantă manevră este permeabilizarea foselor nazale prin toaleta lor cu  mai multe feluri de picături și suflarea corectă a nasului (fiecare nară alternativ).

tud-diplo-300x23233În cazul eșecului terapiei medicamentoase (administrată  aproximativ două săptămâni) se va interveni chirurgical. Sub anestezie generală la adult sau anestezie locală la copil, se va practica o miringotomie (mică incizie la nivelul membranei timpanice) cu implantarea unui tub de drenaj (numit tub Diabolo). Acest tub va permite scurgerea secrețiilor din spatele membrane timpanice în exterior. El se va elimina treptat în conductul auditiv extern în aproximativ 2-3 luni.

Complicația cea mai frecventă este infecția, cu scurgerea de secreții purulente prin tub și pentru evitarea  ei este necesară administrarea  preventivă de antibiotic.

Ca precauții, trebuie evitată pătrunderea apei în ureche până la eliminarea tubului și închiderea perforației membranei timpanice  cu ajutorul unor tampoane mici de vată îmbibate la capătul exterior cu ulei și folosirea betișoarelor de ureche.

În cazul otitei medii seroase cornice, se va practica aceeași intervenție chirurgicală descrisă mai sus. În otite medii seroase unilaterale este obligatorie efectuarea unui examen fibroscopic nazo-faringian pentru a exclude o eventuală tumoră nazo-faringiană.

Pentru a evita caracterul recidivant al otitei seroase acute, cât și cornice, este esențială combaterea cauzei.

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu