Febra la copii – cauze, simptome, tratament

Când copilul are temperatură ridicată este cu siguranţă un motiv de îngrijorare, cu atât mai mult atunci când febra se instalează în timpul nopţii. Temperatura ridicată indică faptul că organismul micuţului luptă împotriva infecţiei şi îşi sporeşte imunitatea. Tratatrea febrei îl poate ajuta pe copil să se simtă mai confortabil şi reduce riscul complicaţiilor, dar şi nivelul de stres.

Ce ne spune termometrul:

  • 370 – 380C – stare subfebrilă
  • 380 – 390C – febră moderată
  • 300 – 410C – febră ridicată

Cum verificăm dacă micuţul are sau nu temperatură ridicată:

Termometrele digitale de ureche sunt unul dintre cele mai la îndemână mijloace de verificare a temperaturii copilului. În situaţia în care cel mic se odihneşte cu capul pe o pernă, urechea se poate încălzi, aşa că, este mai bine să aşteptaţi 10 minute pentru ca temeperatura să se stabilizeze. Curăţaţi termometrul după fiecare utilizare, cu un material textil moale, umezit în alcool diluat. Nu folosiţi agenţi abrazivi şi nici nu spălaţi termometrul cu apă caldă sau alte lichide.

Termometrele digitale pot fi introduse cu uşurinţă în gură sau în rect (în cazul bebeluşilor). Acestea avertizează printr-un semnal sonor finalizarea procedurii. În cazul în care este utilizat rectal, capătul termometrului se introduce aproximativ un centrimetru şi se aşteaptă până când dispozitivul va semnaliza sonor.

Alţi indicatori ai febrei sunt: insomniile sau comportamentul agitat, obrajii înbujoraţi şi starea de fierbinţeală şi transpiraţie detectabile la atingere.

Cum mai putem feri copilul de febră:

  • Temperatura în camera celui mic este foarte importantă. Ideal este ca aceasta să fie cuprinsă între 170-200C pe parcursul nopţii şi între 220– 240C în timpul zilei.
  • Încăperea trebuie să fie bine aerisită
  • Copilul trebuie să bea multe lichide pentru a se hidrata

În cazul în care medicul nu recomandă un alt tratatament, nu încercaţi să reduceţi temperatura copilului spălându-l cu apă rece. Această manevreă îi poate scădea prea repede temperatura, determinând corpul să reacţioneze în compensaţie şi să genereze mai multă căldură.

De ce face copilul febră?

Orice infecţie poate cauza o temperatură ridicată, prin urmare, trebuie să fim atenţi şi la alte simptome pe care le manifestă copilul şi să consultăm medicul pediatru pentru a determina cauza.

Simptome de răceală şi gripă: Dacă îi curge nasul sau tuşeşte, copilul tău a răcit. Adresează-te medicului în cel mai scurt timp.

Plânge de durere şi se trage de ureche: Acestea sunt semne că micuţul poate avea o infecţie auriculară. Cu toate acestea, nu toţi copiii pot indica prin comportament cauza durerii lor şi de aceea se impune consultul unui medic.

Printre cauzele febrei la copii se mai numără şi inflamaţiile amigdalelor, erupţiile de pe piele care sunt semne ale bolilor copilăriei – varicelă, rujeolă, rubeolă – sau entorocolita ori infecţiile urinare.

Autor: Alina Dan

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu