Este mai sănătoasă cafeaua fără lapte?

Cafeaua este unul dintre cei mai buni prieteni ai omului. Te trezește de dimineață, te îmbie cu aromele ei puternice, te ajută să creezi un ritual mai plăcut decât orice alt moment din timpul dimineții și îți pune corpul în mișcare.
Mulți oameni ar putea spune că diminețile fără cafea nu ar fi la fel de plăcute. Dacă și tu simți că senzația de somnolență ți-ar domina zilele dacă nu ai putea să consumi această băutură revigorantă, atunci este cazul să afli mai multe despre ea. Informațiile din acest articol îți vor confirma faptul că acest obicei este sănătos și în același timp te vor îndruma înspre un consum mai responsabil.
Dacă ești o consumatoare înrăită de cafea, atunci cu siguranță că îți place să îți prepari cafeaua într-un anume fel. Cu zahăr sau fără, cu lapte, neagră sau cu miere. Ba chiar mai mult, combinațiile de cafea și alcool, diferite arome, scorțișoară sau chiar și plante sunt populare în ziua de astăzi. Cu toate că gustul cafelei devine mai intens, mai bun sau mai satisfăcător pentru tine, aceste combinații nu sunt întotdeauna recomandate de către medici și cercetători. Cea mai veche dilemă legată de consumul acesteia se referă la combinarea cafelei cu lapte, motiv pentru care mi-am propus să îți spun de ce ar fi mai bine să o eviți, în special dacă ești o băutoare pasionată.
De ce bem cafeaua cu lapte?
Tu te-ai gândit vreodată de ce combini cafeaua cu laptele și îți place atât de mult? Ei bine, răspunsul este extrem de simplu și se referă la atracția organismului uman pentru alimentele și băuturile dulci și „disprețul” acestuia pentru cele amare. Desigur, cafeaua cu lapte nu este dulce atunci când este băută fără zahăr, însă laptele îi oferă un gust puțin dulceag care poate fi simțit în special atunci cand boabele de cafea sunt de o calitate superioară și nu au fost prăjite prea mult.
În schimb, atunci când bei cafea neagră, singurul gust pe care îl recunoști este cel amărui, care, oricât de mult ai încerca să te convingi că îți place, este mai neplăcut decat cel dulceag.
Faptul că majoritatea persoanelor preferă cafeaua băută cu lapte este bine-cunoscut și demonstrat de popularitatea băuturilor precum cappuccino sau caffe latte.
Cât de sănătoasă este cafeaua cu lapte?
Conform cercetătorilor care au investigat acest subiect în detaliu, cafeaua cu lapte este la fel de sănătoasă precum cea fără lapte, iar organismul uman nu are de suferit atunci când o consumă. Acest mit a devenit popular în trecut, având ca fundament afirmația conform căreia laptele anulează proprietățile cafelei, așa cum o face și zaharul.
Studiile recente au arătat, însă, că afirmația este falsă. Singura consecință pe care o are consumul de cafea cu lapte este reducerea procentajului de absorbție a acizilor clorogenici (CGA) care se regăsesc în cafea. Oamenii de știință au descoperit că aceștia scad cu 23% atunci când o persoană bea cafea cu lapte, însă proprietățile antioxidante ale cafelei rămân în proporție de 77%, protejând întregul organism împotriva afecțiunilor degenerative. Mai mult, persoanele care au parte de cele 77% de antioxidanți, au șanse să rămână sănătoase mult mai mult timp decăt cele care nu consumă cafea deloc.
Cafeaua este o plantă care conține polifenoli naturali. Acestia au rolul de a lupta împotriva îmbătrânirii și au ca principală acțiune prevenirea formării unor radicali liberi. Polifenolii sunt cunoscuți și ca și antioxidanți naturali, motiv pentru care cafeaua neagră este recomandată celor care sunt predispuși la Alzheimer, diabet de tip 2, cancer de colon, boli cardiovasculare sau hipertensiune.
Așadar, când ar trebui să încetezi să bei cafea cu lapte? Medicii susțin că o persoană sănătoasă poate consuma până la 6 căni de cafea pe zi, fără a suferi consecințe provocate de cofeină. Cu toate acestea, dacă ești obisnuită să consumi mai mult de trei cafele zilnic, este bine să reduci cantitatea de lapte adăugată sau chiar să bei unele cafele fără lapte. Într-o astfel de situație, organismul îți poate da semne că a primit prea multă cofeină, dar și prea mult lapte.
În concluzie, nu trebuie să te ferești de cafeaua cu lapte care îți place atât de mult. Tot ce trebuie să faci este să porționezi corect cantitatea de cafea și de lapte.
Comenteză pe Facebook