Efectele alimentației asupra fertilității

 

Te numeri printre femeile cu o greutate normală, programul tău săptămânal include și exerciții fizice, dar nu în exces, nu ai probleme medicale și totuși nu poți rămâne însărcinată.

Află ca în aceeași situație se află și multe alte femei, principala cauză fiind tulburarea ovulatorie. În ultimii ani, cercetătorii au arătat că aceasta poate fi determinată de alimentația săracă în nutrienți și un stil de viață nesănătos.
Ovulația este procesul complex și delicat prin care un ou devine disponibil pentru fertilizare. Factori precum stresul, călătoriile în zone cu fus orar diferit, bolile grave, anumite medicamente, îmbătrânirea, abuzul de substanțe toxice, alături de modificările hormonale pot întrerupe ovulația. Majoritatea femeilor sunt familiarizate cu denumirile hormonilor estrogen, progesteron și testosteron și importanța acestora în ovulație.

Însă, organismul uman deține și un alt hormon important căruia nu i se acordă prea multă atenție, insulina. Aceasta este foarte importantă pentru viața umană, principalul rol al insulinei fiind de a regla glicemia, iar pierderea acesteia determină apariția diabetului și un nivel periculos de mare al zahărului în sânge.
Ce este tulburarea ovulatorie?
Femeile ce suferă de tulburări de ovulație au perioade neregulate sau nu au deloc menstruație, în aceste perioade ouăle lor fie nu se dezvoltă bine, fie nu sunt deloc eliberate din ovare. Cauzele acestor tulburări nu sunt în totalitate cunoscute, însă s-a observat legătura lor cu alimentația dezechilibrată, rezistentă la insulină, practicarea în exces a unui sport și dezechilibrele hormonale.
Cercetările efectuate pe femei ce nu au avut antecedente de infertilitate și încercau să rămână însărcinate au arătat legătura dintre tulburările ovulatorii, alegerile alimentare și stilul de viață.
Alimentația și fertilitatea
Odată devenite populare, dietele de fertilitate au un impact pozitiv în randul populației. Femeile ce au respectat întru totul instrucțiunile prezintă cu timpul risc scăzut de a suferi de tulburări de ovulație ce au drept consecință infertilitatea. Astfel, studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că infertilitatea feminină poate fi redusă cu 70% adoptând un plan nutrițional corect, menținându-se la o greutate normală a organismului și incluzând în programul săptămânal activități sportive.
Astfel, cercetătorii atrag atenția asupra a 8 dintre cele mai importante aspecte alimentare:

  1. Consumă grăsimi sănătoase
    Eliminarea acizilor grași și înlocuirea lor cu uleiuri vegetale (mai ales cele nesaturate) este recomandată atât pentru fertilitate, cât și pentru evitarea bolilor de inimă, deteriorării vaselor de sânge și sensibilității la insulină. Recomandat fiind să incluzi în dieta zilnică nuci, uleiuri vegetale, pește, în special somon și sardine.
    2. Încearcă să consumi cât mai multe proteine din legume, nu din carne
    Cele mai recomandate pentru îmbunătățirea fertilității sunt proteinele din mazăre, fasole, soia și fructe cu coajă.
    3. Carbohidrații sunt importanți, însă carbohidrații lenți sunt o alegere mai bună
    Alimentele bogate în fibre, precum legumele, cerealele integrale, fructele și fasolea sunt bogate în carbohidrați ce se dizolvă lent. Aceste alimente te vor ajuta să îți crești șansele de a rămâne gravidă și să ții sub control nivelul glucozei din sânge și al insulinei.
    4. În perioada în care încerci să rămâi gravidă evită laptele degresat, se pare că acesta are un efect negativ. Mult mai indicat este laptele integral, fiind recomandat să bei un pahar de lapte gras, să consumi un iaurt sau să mănânci o înghețată zilnic.
    5. Include alimente bogate în fier în dieta zilnică
    Plantele bogate în fier, cum ar fi fasolea, spanacul, roșiile, dovleacul și cerealele integrale au rolul de a spori fertilitatea.
    6. Bea zilnic multă apă, consumă cu moderație ceai și cafea, la sfârșit de săptămână poți gusta și un pahar cu vin, însă evită băuturile acidulate, acestea cresc riscul infertilității ovulatorii.
    7. Ține greutatea sub control
    Atât femeile supraponderale, cât si cele subponderale prezintă un risc mai mare de infertilitate ovulatorie. Cel mai indicat fiind ca indicele de masă corporală să se situeze între 20 și 24.
    8. Practică sport în mod regulat, însă nu exagera, pentru a nu determina un efect opus.

Citește și:

Problemele de fertilitate duc la apariția unui fenomen interesant

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Comentarii

  1. Doru
    Răspunde

    Daca iau un produs de genu maxatin care mareste cantitatea de sperma ejaculata am sanse mai mari ca sotia sa ramana gravida?

Postează un comentariu