Diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân
Nu în toate cazurile cancerul este fatal. Tratamentul cancerului a fost îmbunătăţit enorm în ultima vreme şi mii de oameni sunt vindecaţi în fiecare an. Totuşi un cancer mai puţin extins este mult mai uşor de tratat, decât unul avansat sau metastazat. În concluzie, diagnosticarea timpurie este vitală, fiind dependentă de prezentarea la medic odată cu apariţia primelor simptome sau semne de boală.
Diagnosticul de cancer trebuie confirmat. Suspiciunea de cancer o ridică anamneza, examenul clinic, examenele imagistice şi de laborator. Examinarea clinică completă acordă o mare atenţie verificării ganglionilor limfatici periferici, dar mai ales a celor regionali tumorii. Confirmarea şi certitudinea diagnosticului de cancer este dată de examenul anatomopatologic. Această procedură poate fi efectuată fie prin biopsie, fie prin examinare citologică, ceea ce înseamnă că o parte a tumorii se examinează la microscop.
Cele mai comune metode de depistare a cancerului mamar includ:
Autoexaminarea sânului – Aceasta este o procedură simplă pentru detectarea nodulilor mamari. Medicul vă va explica cum se face auto-examinarea periodică a sânului pentru că astfel pot fi detectate formaţiunile tumorale sau modificările ţesutului glandei mamare. Majoritatea formaţiunilor tumorale mamare (noduli) sunt benigne (necanceroase) şi pot fi îndepărtate fără nicio problemă. Totuşi, cel puţin unul din 10 noduli va fi de natură neoplazică. Dacă depistaţi vreun nodul, contactaţi medicul cât mai repede posibil.
Examinarea clinică a sânilor – Aceasta constă în examinarea (inspecţia, palparea) de către medic a sânului şi a axilei pentru depistarea unor noduli sau altor formaţiuni anormale.
Mamografia – este o radiografie mamară care poate adesea depista tumori care sunt prea mici pentru a putea fi palpate de medic.
Ecografia – Folosirea de ultrasunete pentru a genera o imagine a glandei mamare.
Biopsia – pre levarea si examinarea sub microscop a unei probe de ţesut pentru a se depista existenţa celulelor canceroase.
Rezonanța magnetică nuclear (RMN) – Această tehnică, ce nu foloseşte radiaţii, oferă o imagine tridimensională a glandei mamare şi poate fi mai exactă decât mamografia în detectarea anumitor anomalii ale ţesuturilor moi.
Când medicul suspectează un cancer mamar care s-a răspândit în organism (a metastazat) poate recomanda teste suplimentare care includ:
- computer tomografia care redă imagini detaliate ale organelor şi structurilor din torace, abdomen şi pelvis;
- scintigrafia osoasă – pentru a depista metastazele osoase;
- computer tomografia sau RMN cerebral – pentru depistarea metastazelor cerebrale
Tratamentul cancerului de sân
Tratamentul cancerului de sân este un tratament personalizat, multimodal, în funcţie de caracteristicile tumorii, stadiul clinic şi preferinţele pacientului.
Tipurile de tratament ale cancerului de sân pot fi:
1. Tratament chirurgical
2. Tratament radioterapeutic
3. Tratament medical (chimioterapie şi hormonoterapie)
4.Terapia biologică ţintită cu anticorpi monoclonali
Tratamentul cancerului mamar este de obicei combinat: chirurgical, medicamentos şi radioterapeutic.
După tratamentul iniţial, la o parte din paciente poate apărea recidiva bolii (recidiva locală sau la distanţă – metastazare). În aceste cazuri, terapia este din nou personalizată, pacienţii reluând tratamentul în funcţie de recidivă sau locul metastazei, de tratamentele anterioare,şi de caracteristicile tumorii fiecărui pacient.
Comenteză pe Facebook