Depresia postnatală a părinţilor, nocivă pentru copii
Nu doar mamele se confruntă cu depresie postnatală, ci şi taţii, spun specialiştii care avertizează că, în ambele cazuri, stările depresive care survin naşterii unui copil pot dăuna dezvoltării viitoare a acestuia.
Un studiu amplu realizat de un grup de psihologi australieni şi la care au participat peste 2.600 de familii arată că acei copii ai căror taţi s-au confruntat cu depresie riscă să aibă probleme de comportament atunci când ajung la vârsta de 4-5 ani. Richard Fletcher, coordonatorul cercetării, este de părere că din ce în ce mai des depresia postpartum a mamei se instalează cu depresia postnatală la tată, acesta fiind „cel mai rău scenariu” pentru copilul lor.
1,3% dintre taţi şi 2,6% dintre mame se confruntă cu simptomele depresiei imediat ce copiii lor s-au născut, arată studiul australian. Pericolul asupra dezvoltării psihice a copilului este reprezentat de faptul că nici unul dintre aceşti părinţi nu se poate adapta la noua situaţie, micuţul fiind astfel privat de afecţiunea de care are nevoie încă din primele clipe de viaţă. „Taţii depresivi nu comunică cu cei mici, nu se joacă cu ei şi sunt tentaţi să îi „disciplineze” impulsiv, fizic”, este una dintre concluziile specialiştilor.
„Nu intenţionăm să dăm vina pe taţi, însă este foarte important ca aceştia să trateze cu acceaşi seriozitate ca şi mamele depresia postnatală”, subliniază Fletcher.
Comenteză pe Facebook