Cum scapi de cicatricea cheloidă
Dorești să ai o piele de invidiat, fără imperfecțiuni însă ești nefericitul posesor al unei cicatrice inestetice? Află de la DoctorAS cum poți scăpa de aceasta.
Cicatricele cheloide sunt considerate tumori benigne ce pot să apară oriunde pe suprafaţa corpului, ele fiind cel mai adesea urmare a unor răniri sau intervenţii chirurgicale nu tocmai reușită. Cicatricele cheloide sunt alcătuite din celule fibroblastice, responsabile pentru formarea ţesuturilor.
Cel mai adesea, cicatricele cheloide sunt doar inestetice şi asimptomatice. Însă există cazuri în care apar senzaţii de mâncărime sau „gâdilare” în zona respectivei cicatrici care are forma unei excrescenţe la nivelul pielii, asemănătoare unei băşicuţe pline cu lichid sau a unui nodul.
Deși cauzele exacte ale formării cicatricilor cheloide nu au putut fi stabilite cu exactitate, există câțiva factori de risc in această privință, după cum urmează:
- tenul închis la culoare;
- factori de ereditate;
- anumite leziuni ale pielii precum arsuri, incizii chirurgicale, răni, zgârieturi minore, piercinguri, varicelă sau acnee;
Pentru a scăpa de cicatricele cheloide, specialiștii dermatologi parteneri ai DoctoriAS fac o serie de recomandări:
- Încercaţi să aplicaţi comprese cu apă rece pe cicatrice şi, în timp, acestea se vor estompa. Puteţi, de asemenea, să folosiţi pliculeţe de ceai ţinute la congelator sau cuburi de gheaţă pe care să le aplicaţi pe zona cu probleme.
- Folosiţi leucoplasturi sterile sau faşă medicinală pe care să le aplicaţi strâns pe suprafaţa afectată. Există, în farmacii, şi comprese sub forma unor benzi de silicon. Acelea sunt cele mai bune, spun specialiştii. Pansamentul trebuie schimbat o dată e zi, iar cicatricea poate fi lăsată liberă, neacoperită, aproximativ o oră. Toată procedura poate fi continuată până la dispariţia cicatricei.
- Injecţiile cu cortizon sunt un alt tratament al cicatricelor cheloide. Rezultatul este imediat şi garantat, asigură dermatologii. Cortizonul se injectează direct în cicatrice, făcând astfel să dispară atât roşeaţa, cât şi cicatricea în sine.
- În cazul în care cicatricea este una mică, iar zona afectată nu s-a înroşit, criochirurgia poate fi soluţia optimă. Procedeul are la bază nitrogenul lichid folosit pentru „îngheţarea” cicatricii care apoi este foarte uşor de îndepărtat.
- Nu în ultimul rând, ci poate cea mai folosită metodă de îndepărtare a cicatricelor cheloide este cea chirurgicală cu laser. Metoda este, la rândul ei, simplă şi cu rezultate imediate. Ce trebuie să ştiţi este că după o astfel de intervenţie se interzice administrarea de steroizi, dar şi acţiunea mecanică asupra zonei în care a fost cicatricea, pentru a preveni reapariţia acesteia.
Doctor Niculae Bogdan Dimitrie, directorul medical al clinicii Lasermed, îți prezintă ce presunpune intervenția laser pentru îndepărtarea acestor cicatrici supărătoare, pregătirea preoperatorie , posibilele complicații, recomandările în perioda recucuperatorie, precum si la costuri să te aștepți.
Recomandarea DoctorAS – Clinica Lasermed
“Laserul folosit în repararea cicatricilor îndepărtează stratul superficial al pielii cu ajutorul energiei luminoase pulsate de nivel scăzut sau cu un fascicul luminos continuu. În urma intervenţiei de reparare a cicatricilor prin laser pot să apară unele efecte adverse precum înroşirea pielii. Acest fenomen dispare însă în primele două, până la trei luni. Procesul de dispariţie a acestei înroşiri poate persista, la persoanele blonde sau roşcate, până la şase luni.
La finalul intervenţiei se va aplica un pansament steril, care va putea fi îndepărtat după trei zile. Totodată, în primele două, trei săptămâni se va administra un tratament special care va ajuta la prevenirea crustelor. În unele cazuri, după intervenţie pot apărea unele senzaţii de arsură, asemănătoare cu cele solare. După o săptămână de la repararea cicatricilor, pielea devine uscată şi se va exfolia. După exfoliere, se va forma un strat cutanat care, iniţial, va avea culoare roz-roşie. Roşeaţa se va diminua odată cu trecerea timpului”, este sfatul cuvenit de la partenerul DoctorAS.
Prețul variază în funcție de dimensiunea și profunzimea cicatricei. Ca estimare, valoarea operației, cu tratament postoperatoriu, se situează între 600 și 900 lei.
Pentru alte relații și detalii, programări la specialiști în chirurgia oculară și altele apelați cu încredere la DoctorAS. Puteți lua legătura cu noi instant, prin intermediul LiveChat-ului, sau prin e-mail.
Comenteză pe Facebook