Cum să nu te îngrași deși ai probleme cu glanda

 

Motivele pentru care de multe ori câștigăm în greutate par a fi din cauza a ceea ce se întâmplă în viața noastră. Uneori, chiar dacă suntem atenți la ceea ce mâncăm și la exercițiile fizice pe care le facem, simțim că greutatea ne scapă de sub control. Există 7 tipuri diferite de hormoni care sunt asociați cu creșterea în greutate. Odată ce înțelegi cum funcționează, te poți opri din “cursa” care te face să ajungi supraponderal.

DoctorAS vă prezintă 6 moduri de a lupta pentru a opri hormonii să genereze greutate în  plus și de a redescoperi corpul pe care ni-l dorim.

  1. Consumă cât mai multe proteine. 

Grelina este un hormon peptidic care stimulează apetitul, produs în special de celulele P/D1 situate în stomac (fundus), și celulele epsilon din pancreas, numit și “hormonul foamei”, deoarece apetitul crește atunci când corpul tău are nevoie de energie în plus.

O cercetarea publicată în “American Diabetes Association” a constatat că administrarea de grelină stimulează secreția hormonului de creștere,  dar de asemenea determină creșterea în greutate prin creșterea aportului de alimente și reducerea utilizării grăsimii.

Cercetătorii au descoperit că grelina a fost găsită în concentrații mai mari la persoanele ce suferă de obezitate decât la cele ce nu suferă de această boală. Pentru a o opri,  trebuie să urmezi o dietă bogată în proteine și să eviți alimentele bogate în grăsimi. Proteinele ajută la suprimarea producției grelinei în sistemul digestiv, ceea ce te ține departe de mâncatul în exces și implicit de creșterea în greutate.

  1. Elimină zaharul din viața ta.   

Zahărul este viclean, apare în multe forme și în multe alimente. Scapă de el în întregime, una dintre cele mai mari provocări aceea de a citi cu atenție etichetele alimentelor pe care vrei să le cumperi. În acest fel, eliminarea zahărului ar putea fi cel mai bun mod de a opri creșterea în greutate.

Insulina este cel mai strâns asociat al diabetului zaharat, ce afectează milioane de oameni din întreaga lume. Pancreasul produce insulină pentru a te ajuta la digestia zahărului pe care îl consumi. Nivelurile ridicate de insulină din sânge pot mări șansele de a obține un câștig în greutate.

Insulina ajută glucoza să fie absorbită de către celule și să fie stocată ca energie. Stocarea energiei în celulele adipoase nu este deloc ceea ce ai nevoie atunci când vrei să nu crești în greutate.

  1. Mănâncă puține lactate.

Hormonii din produsele lactate nu sunt un mod sigur de a evita alți hormoni suplimentari care pot determina creșterea în greutate. Industria produselor lactate a răspuns presiunii publicului de a furniza lactate fără hormoni.

Cercetătorii au arătat cum consumul de hormoni de animale ar putea cauza dezvoltarea timpurie în rândul adolescenților. Experții în nutriție și medicină și-au dat seama că laptele pe care îl dau vacile și alte animale este menit să dezvolte urmașii acestora, nu oamenii. Acei hormoni non-umani trebuie evitați, pentru a nu da peste cap proprii hormoni.

  1. Evită produsele care conțin soia. 

Femeile care suferă de menopauză au o scădere naturală de estrogen,  pentru că nu mai pot rămâne însărcinate, iar ca rezultat al estrogenului scăzut, se inițiază creșterea țesutului adipos din organism. Produsele din soia conțin fitoestrogeni care pot bloca limitele normale ale estrogenului în organism.

Estrogenul are un rol important în producerea leptinei. Leptina este unul dintre cei mai importanți hormoni care opresc creșterea în greutate, deoarece reglează senzația de sațietate. Sațietatea este atunci când ne simțim satisfăcuți după ce mâncăm. Dacă nu ne simțim mulțumiți sau sătuli, vom continua să mâncăm chiar dacă nu avem nevoie de fapt de mâncare. Cercetătorii au studiat rolul pe care îl are estrogenul din leptină. “Concentrația serică de leptină a fost mai mare la femei decât la barbați în premenopauză. Iar la femeile în post-menopauză a fost mai mică decât la cele aflate în premenopauză, dar încă mai mare decât la bărbați.”

Aceiași cercetători au descoperit că la femeile aflate în premenopauză nivelurile serice de leptină au fost semnificativ mai mari în faza luteală ( perioada a ciclului menstrual aflată între ovulație și începutul noii menstre) sau în ultima parte a ciclurilor menstruale. Această cercetare sugerează o creștere a nivelului de estrogen prin modificări dietetice, care ar putea contribui la creșterea producției de leptină, care poate ajuta la randul ei oprirea creșterii în greutate.

  1. Redu stresul și cantitatea de cofeină.

Cortizolul este hormonul stresului care este eliberat atunci când suntem frustrați, copleșiți sau blocați. Stresul de a mânca este real și oamenii care nu se pot opri din a mânca așa zisele “alimente confort” sunt predispuși la a avea un comportament distructiv, care va duce la creșterea în greutate.

Mai degrabă decât să permiți stresului să dicteze când și cât să mănânci, caută să reduci sursele de stres din viața ta, pentru a diminua nivelul de cortizol din organism. În cazul în care viața de acasă este stresantă, stai afară, în natură, timp de 5 minute, respiră profund pentru a te putea relaxa și reîncarca.

Nivelurile de cofeină pot crește de asemenea nivelul de cortizon care este eliberat în corp. Pentru a opri creșterea în greutate trebuie redus aportul de cofeină, în acest mod și nivelul de cortizol va fi mai mic, dar și hormonul va fi redus.

  1. Elimină cerealele 

Consumul de cereale este legat de producerea de hormoni tiroidieni. Reducerea aportului de cereale din dieta ta poate ajuta la reglarea nivelului de hormoni tiroidieni și poate opri creșterea în greutate. Tiroida este unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare atunci când vine vorba de examinarea creșterii în greutate.
Consultă-te cu medicul pentru a fi sigur că glanda tiroidă este perfect funcțională dacă suspectezi că motivul creșterii în greutate este din cauza nivelului scăzut al glandei tiroide (hipotiroidism)!

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu